‘Samsun Amazon Çarşı’ Açıldı


‘Samsun Amazon Çarşı’ Açıldı

Samsun’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlik Programı kapsamında, Şehit Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen ‘Samsun Amazon Çarşı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, “Ben öncelikle 8 Mart Dünya Kadınlar gününüzü kutluyorum. Samsun Amazon Çarşısı etkinliğine hoş geldiniz. Sevgili hanımefendiler,  biliyorsunuz Samsun 2011 yılından bu yana kadın dostu kent olarak anılıyor. Bu çerçevede ilimizde örnek çalışmalar yapılıyor. İlimizdeki Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu kadınlarımızın emeğini değerlendirmek, onların hayata katılımlarını sağlamak için bir dizi çalışmalar yapıyor. Bu çerçevede de bugün ilimizde üreten kadınların, özellikle dikkat çekmesi ve desteklenmesi açısından amazon çarşısını açıyoruz. Bence bu çok anlamlı bir etkinlik. Bugün artık kadın erkek eşitliğini tartışmıyoruz. Biz artık kadınlarımızın mağduriyetini gidererek, kadınlarımızı hayatın her aşamasına katmak ve kadınlarımızı mutlu etmek için çalışmalıyız. Bu anlamda da bu tür programlar çok önemlidir. Ülkemizin yaşamakta olduğu kalkınma hamlesinde kadın erkek ayrımı gözetmeden herkesin yapacağı bir şeyler vardır. O anlamda kadınların üretimden geri kalmaması kesinlikle geri kalmış toplumların ölçüsüdür. Türkiye her anlamda kendini geliştiren bir ülke olarak kadınıyla, erkeğiyle her alanda gelişmeyi hak ediyor.

Ülkemiz son yıllarda özellikle sosyal güvenlik ve sosyal çalışmalar anlamında çok önemli mesafeler kat etti. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması Türkiye açısından çok önemli bir husustur. Devletimiz böyle bir bakanlık kurarak kadınlar, gençler, çocuklar ve engelliler ile ilgili bir dizi çalışmalar yapıyor. Onların haklarını, onların yaşam kalitesini arttırmak için çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Hatta bu konuda biliyorsunuz. Türkiye şu anda Avrupa Birliği ülkelerini geçmiş durumdadır. Yaşlılarımıza, kadınlarımıza ve engellilere çok daha iyi imkânlar veriyoruz. Artık büyük şehirlerin gelmiş oldukları toplumlarda maalesef sosyal sorunlar artık çok ciddi şekilde hissettirmeye başladı. O anlamda da bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz. El ele vererek toplumda yalnızlaşan insanları, aileyi gerçekten kucaklayarak mutlu toplum, mutlu birey hedefine ulaşmak durumundayız. Onun için eğitim ve sosyal rehabilitasyon gibi her türlü desteğin birlikte yapılması lazım. Bu anlamda devletimizin çok ciddi destekleri var. Bizde Samsun'da çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Tekrar Samsun Amazon Çarşısı'nın hayırlı olması dileğiyle tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.

Vali Osman Kaymak’ın konuşmasının ardından ‘Samsun Amazon Çarşısı’nın açılışı Vali Kaymak, Eşi Emine Kaymak ve protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda kurulan Amazon Çarşısı’na, 17 ilçeden girişimci kadın katılarak 100’e yakın stant açtı. Gıda ve el sanatlarından oluşan stantlara, ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi. Bin bir çeşit el emeği ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Üç gün açık kalacak ‘Samsun Amazon Çarşı’nın açılış törenine ayrıca, Yusuf Ziya Yılmaz ve Eşi Semiha Yılmaz, Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün’ün Eşi Yüksel Üstün, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb.Ünsal Ağaoğlu ve Eşi Çiğdem Ağaoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Atakum Belediye Başkanı'nın Eşi Fatma Taşçı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Samsun Şubesi temsilcisi Meral Kıvırcı, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.


Yayın Tarihi: 08/03/2018