MÜSİAD Başkanı Haluk Tan, "Biz Bu Şehir İçin Doğruları Söyledik"


MÜSİAD Başkanı Haluk Tan, "Biz Bu Şehir İçin Doğruları Söyledik"

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, dernek binasında basın mensupları ile bir araya geldi ve Samsun ekonomisi ve yatırımları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

STK'ların amacının doğruları söylemek, yanlışları ortaya çıkartmak olduğunu ifade eden MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, "Biz bu şehir için doğruları söyledik, herkes kendi penceresinden kendi doğrusunu söylesin. İyi niyetli olduğu sürece eleştiriler çok daha fazla katkı sağlar" dedi.

SAMSUN OSB'DE 5 BİN, ÇORUM'DA 10 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Başkan Tan,  en önemli konuların başında Samsun'un ekonomisini geliştirmek olduğunu belirterek,  "Doğru yerlerde değiliz, kişisel olarak oluşan ilişkiler, toplumsal değerler konusunda sınıfta bırakıyor. STK'ların amacı doğruları söylemek, yanlışları ortaya çıkartmaktır. Şehrimiz maalesef senelerdir ekonomik olarak kendisine göre belli bir noktaya gitmeye çalışsa da yeterli seviyeye ulaşamamış üretim sahaları içerisinde devam ediyor. Bölgemizde organize sanayi sitelerinde 5 bin kişi çalışıyor. Bugün yanı başımızda Çorum sanayisinde 10 bin kişi çalışıyor." dedi.

SAMSUN İÇİN YAPILACAK HERŞEY ORTAYA ÖNCEDEN KONULUP DEĞERLENDİRİLMELİ

Zamanında eleştirilmezse, yapıldıktan sonra eleştirmenin bir yararı yok. Bu gün Samsun'da Adliye, SGK ve yeni emniyet müdürlüğü binalarının yerleri yanlış. Sahile yapılan bu binalar Atakum'da trafik yoğunluğunu artıracak. Samsun için yapılacak olan her şey önceden ortaya konulup değerlendirilmeli, sonra yapılmalı.

SANAYİ BÖLGESİNE YAPILAN YENİ STAD 15 GÜNDE 90 DAKİKA KULLANILIYOR

Yerler doğru planlanmalı. Stadın yapıldığı yer Sanayi bölgesi. Buraya uluslararası müsabaka verilmediği söyleniyor. Muhtemelen sanayinin yarattığı hava kirliliği nedeniyledir. Sanayiciler gelişmek için yer ararken,15 günde 90 dakika kullanılacak bir yatırım sanayi bölgesine değil daha farklı bir bölgeye yapılmalıydı.

ÇARŞAMBA'DA ZİRAAT VE VETERİNERLİK FAKÜLTELERİ OLMALIYDI

Aynı şekilde Çarşamba'da Hukuk ve İletişim Fakülteleri var. Oysa Çarşamba tarım şehri. Dünyanın en verimli ovası burada. Veteriner ve ziraat fakültelerinin buraya yapılması çok yerinde olurdu. Hukuk Fakültesi'ni öğretim üyeleri de öğrenciler de yeri nedeniyle tercih etmiyor. Çarşamba AliFuat Başgil Hukuk Fakültesi hukuk tercihlerinde sondan ikinci.

ŞEHİRLE İLGİLİ PROJELER 1-2 YILLIK PLANLANMAMALI

Yanlış yapılan yatırımların düzeltilmesinin maliyeti çok daha fazla. Şehirle ilgili projeler 1-2 yıllık olarak planlanmamalı. Gelişmiş ülkelerde bu planlamalar 40-50 yıllık yapılıyor. En azından bundan sonrası için bu şekilde planlama yapılmalı. Bu planlamaları hızlı bir şekilde, doğru yaparsak Samsun'u ve değerlerimizi en üst sıralara taşıyabiliriz.

Biz şehrin doğrularını söyledik. Bu güne kadar yapılan her eleştiriyi düşmanca tavır olarak algıladık ve algılıyoruz. Herkes kendi penceresinden kendi doğrusunu söylesin. İyi niyetli olduğu sürece eleştiriler çok daha fazla katkı sağlar.

SANAYİ YATIRIMI YAPILIRKEN ÇEVRE HASSASİYETLERİ OLMALI

Haluk Tan, Samsun'da Medikal, sağlık ve turizmin yıllardır konuşulduğunu, ancak yeterli mesafe alınmadığını belirterek, " Sanayi olarak ortaya konulan şeylerde çevre hassasiyeti olmalı. Tarımı öldürecek yatırımlar yapılmamalı. Eğitimdeki çarpıklığı sanayide de görüyoruz. Örneğin nükleere yatırım yapılıyor ama gereken işgücü üretilemiyor.

40 YIL İÇİNDE DÜNYANIN 50 Sİ ROBOTİK ÜRETİME GEÇECEK

Dünya robotik sisteme geçiyor. Türkiye de aynı yolda ilerliyor. Robotlar işveren için daha ekonomik. 24 saat faaller. 40 yıl içinde dünyanın 50'si robotik üretime geçecek. Sanayiciler gece gündüz çalışmak zorunda. Ne kadar üretirseniz o kadar varsınız. Bugün tekstil ürünleri üreten de başımızın tacıdır. Ama diğer taraftan bilgi üreten bunun üstüne bilgiyi daha fazla koyanlar katma değeri yüksek ürünleri üretenler bizleri yönetenler oluyor.

YAZILIM TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRİLMELİ

Tıbbi aletleri niye söyledik biz? Maliyeti 2-3 dolara mal olan ürünü 150 dolara satabiliyorsunuz. Apple gibi. Bir kolinin içerisinde siz 10 kamyon tekstil ürünü gönderiyorsunuz. Bir koli içinde 100 Apple var. Siz onunla ilgili 10 tane tekstil ürünü üretiyorsunuz. Katma değeri düşük ürünler. O yüzden dünyada ekonomik olarak değer anlamında şirketlerin değerlerine baktığımızda Google, Facebook, Twitter gibi şirketler ilk 37e giriyor. Bilgi noktasında" diye konuştu. 

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN ÜNİVERSİTE MEZUNLARI VAR

 "Bulunduğumuz coğrafi konuma göre, mecburiyet noktasında gördük ki, bugün savunma sanayinde belirli adımları atmak zorunda kaldık. Yüzde 15'lerden yüzde 70-80'lere getirme mecburiyetinde kaldık. Fakat aynı şekilde önemli iki sektör daha var. Biri sağlıkla ilgili diğeri de gıdayla ilgili. Bu sektörler bizim bulunduğumuz coğrafyayla ilgili çok kritik sektörler. Kendimize yetebilmek adına bu üç sektörü çok önemsemeliyiz. İstihdamla ilgili devamlı konuşuyoruz. Bakıyoruz üniversiteli işsizleri görüyoruz. Sanayilerde kaynakçı arayan sanayicileri görüyoruz.

Asgari ücretle çalışan üniversite mezunlarını görüyoruz. Onlardan çok daha fazla kazanan sanayideki aranan işçileri görüyoruz. Dolayısıyla bölgelerin ihtiyacına göre devletler, hükümetler çözüm üretir." 

 

Kaynak: karadenizhayat.com


Yayın Tarihi: 30/10/2017