Bölgemizin Geleceği İçin Üzerimize Düşeni Yapmaya hazırız


Bölgemizin Geleceği İçin Üzerimize Düşeni Yapmaya hazırız

“KEİ’yi Dünya Çapında Bir Kuruluş Hâline Getirmiş Olmamız, Üye Ülkelerin Başarısıdır”

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. kuruluş yıl dönümü zirvesi oturumunun ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye, Karadeniz bölgesinin huzuru ve refahını sağlamak için yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edecek” dedi.

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin kurucusu ve fikir babası olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 25’inci yıl dönümünü kutlandığına işaret ederek, bugün gelinen yerin önemini anlamak için, örgütün kuruluş yıllarının hatırlanmasında fayda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1990’lı yılların başları, kimi ülkelerin bölündüğü, kimi ülkelerin bağımsızlıklarını ilan ettikleri, küresel sistemin yeni baştan kurulduğu bir dönemdi. Bölgesel çatışmalar ve etnik kışkırtmalar had safhaya ulaşmıştı. Dünyanın yeni bir düzene mi, yoksa düzensizliğe mi doğru yol aldığı konusunda ciddi tartışmalar yaşanıyordu. Uluslararası konjonktürün işte bu karmaşık atmosferinde tohumunu attığımız Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, yeşerip büyüdü ve bugün 25’inci yaş gününe ulaştı” dedi.

“HATIRI SAYILIR BİR KIDEM VE TECRÜBE”

Çeyrek asırlık geçmişin, bir uluslararası örgüt için hatırı sayılır bir kıdem ve tecrübe olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ni kurduğumuz yıllarda, bazıları bu örgütün yaşamasına ihtimal vermiyordu. Bu görüşleri hatırladığımızda, örgütü dünya çapında hatırı sayılır bir kuruluş hâline getirmiş olmamız, tüm üye ülkelerin başarısıdır” diye konuştu.

Nice 25 yılları birlikte kutlama temennisinde bulunan ve zirveye katılanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Biliyorsunuz, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü bayrak yarışı usulüyle çalışıyor. Dönem Başkanlıkları her altı ayda bir, üye devletler arasında el değiştiriyor. 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana Dönem Başkanlığını biz yürütüyoruz. Önümüzdeki 15 yılın temel gündem konularından biri olan ‘sürdürülebilir kalkınma’yı, dönem başkanlığımızın ana teması hâline getirdik. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ekonomik eşitsizlikler devam ederken ‘sürdürülebilir kalkınma’nın bir slogandan öteye geçemeyeceğini biliyoruz. Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kâr anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı bir dönemde, bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini düşünüyoruz. Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken, kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor.”

“DÖNEM BAŞKANLIĞINI 29 HAZİRAN’DA UKRAYNA’YA DEVREDECEĞİZ”

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün bu konuya öncülük edebileceğine inandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla, Türkiye’nin dönem başkanlığında Mayıs’ta Ekonomi Bakanları Toplantısını, 17 Mayıs’ta Tarım Bakanları Toplantısını gerçekleştirdiklerini, aynı kapsamda, 21 Haziran’da üye ülkelerin Sağlık Bakanlarının Türkiye’de toplanacağını aktardı.

Bugün gerçekleşen zirvenin, örgütün geleceğine dair konuların ve ikili ilişkileri alakadar eden hususların, muhataplarla en üst düzeyde ele alınması bakımından yararlı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirve’yi tüm üye ülkelerin mutabakatıyla kabul ettiğimiz bir bildiriyle taçlandırmamız da, geleceğe yönelik hedeflerimizi somutlaştırmamızı sağladı” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz Aralık ayında Belgrad’da Sırbistan’dan devraldığımız dönem başkanlığını, 29 Haziran’da İstanbul’da Ukrayna’ya devredeceğiz. Dönem başkanlığımız süresince Türkiye’ye destek olan tüm üye devletlere ve kurumlara, samimi teşekkürlerimi ifade ediyorum. Ukrayna’ya, yılın ikinci yarısında yürüteceği Dönem Başkanlığı için şimdiden başarılar diliyorum.”

“ÜZERİMİZE DÜŞENLERİ YAPMAYA HAZIRIZ”

25. yaşını kutlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu önemli örgütün çalışmalarına katkı sağlamış olup da, bugün aramızda bulunmayanlara da özellikle saygılarımı ifade ediyorum” dedi.

Türkiye’nin, Karadeniz bölgesinin huzuru ve refahını sağlamak için bundan sonra yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını “Bölgemizin geleceği için ihtiyaç duyulan siyasi, ekonomik, insani tüm projelerin hayata geçirilmesi konusunda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız” diyerek tamamladı.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 22/05/2017