Başkan Yılmaz, Girişimci Kadınlara Seslendi


Başkan Yılmaz, Girişimci Kadınlara Seslendi

      Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Kadın Gücü Samsun Buluşması” etkinliğinde kadın girişimcilere seslenerek, “Kadın girişimcilerin önünü açmak adına yapılacak faaliyetlerde rol almak isterim. Bana da görev verin. Erkeksek erkeğiz ne olmuş yani.”  Diye konuştu.

     Atakum Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclis Başkanı Merih Keskin, TOOB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, çizgi film Pepe’nin yapımcısı Ayşe Şube Bilgiç, ilçe ticaret odaları başkanları, kadın girişimci ve iş kadınları ile vatandaşlar katıldılar.

   BÖYLE BİR ÜLKEDE YAŞAMAK BİR MUTLULUK

   Başkan Yılmaz etkinliğin başında yaptığı konuşmada, Kadın girişimi konusunda Samsun’undaki atılım ve aksiyonun küçümsenmeyecek kadar iyi olduğunı belirterek, “Tabi dünya da kadın girişiminin en yüksek olduğu Japonya ile mukayese ettiğimizde çok düşük. Kültürümüzü oluşturan donanımlarımız, dinsel inançlarımız, çevre kültürlerimiz ve etkileşimlerimiz ölçeğinde baktığımız zaman kadın girişimcinin bir iş yapmasını engelleyecek, uygun görmeyecek hiç bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllardan bu yana 1930’lu yıllarda Atatürk gibi bir deha kadınımıza dünyanın çok az ülkesinde, Avrupa ülkelerinde dahi olmayan oranda kadınımıza yaşam içerisinde hak ve özgürlükler ve gelişim hakları tanıdı. Böyle bir ülkede yaşamaktan ne kadar mutlu olduğumuzu düşünsek bana göre doğru olur.” Dedi.

  KADINLAR BUNU HAK ETMİYOR

 Kadınların araba kullanmasının bile yasak olduğu ülkelerin olduğunu dile getiren Başkan Yılmaz, “Bunu hak etmiyor kadınlar. Dünyanın bir iki tane ülkesinde kalmışsa bu sınırlayıcılık bana göre hakikaten bir şanssızlık diye düşünüyorum o ülke adına. Ama ülkem adına da kat ettiğimiz mesafeden gurur duyuyorum. Bir başka konuda daha iyimser olmamız gerekiyor. Aslında Türkiye ekonomisi kendi ayakları üzerinde durma, dünyaya açılma, ihracata dayalı bir sanayi kurup onun üzerinde ekonomisini yükseltme kararını verdiği kararının üzerinden henüz daha 35 sene geçti. Özel sektörün harekete geçeceği tarihin bu kadar yeni olduğuna bakarsak ta bir taraftan kadın girişimcilerin azlığıyla ilgili konuda kendimize mazeret bulabiliriz diye düşünüyorum. Türkiye bunları aştı ve yeni nesil düşünmek dahi istemiyor. Samsun’da kadın girişiminin varlığı ve kadın girişiminin önünün açılmasıyla ilgili Samsun’daki kadın girişim potansiyelini oluşturan sivil toplum hareketi çok iyi gidiyor. Ama takdir edersiniz ki Samsun gibi 1 milyon 270 bin nüfuslu bir kentin, kadın girişimci sayısının arttırılabilmesi için ekonomisinin dinamiklerinin de farklılaşması gerekiyor. Ekonomiyi de belli kıstaslar veya belli kurallar içinde serbest piyasa anlayışının dışındaki baskıcı bir takım anlayışlarla yönlendirmenin de zararını bu ülke gördü. Onun için belirli havzalarda yükselen iktisadi faaliyetleri Anadolu’ya yayma yönünde hukuki veya yasal bir düzenleme yapılırsa iyi olur derken bir taraftan da çekiniyorum. Acaba böyle bir sınırlayıcılık Türkiye ekonomisine, bu oldukça hassas olan, kırılgan olan Türkiye ekonomisine zarar verebilir diye korkuyorum. Yatırımcı geliyor diyor ki, burada yapacağım yatırımın kendini amorti etmesi, veya bu projenin fizibilitesiyle ilgili olarak 5 yıllık periyod gösteriyor. Ama istanbul’da yaptığım yatırımı ikinci sene amorti ediyorum ve yatırım masraflarımın üzerine geçiyorum diyor. Anadolu şehirlerinde böyle bir şanssızlık var.” Diye konuştu.

      BANA DA GÖREV VERİN              

     Samsun ekonomisinin önceki yıllarda içinde fabrika olan, fabrikasyon üretim yapan, kadınların ve erkeklerin çalıştığı, tütüne dayalı üretim yapan bir şehir olduğundan bahseden Başkan Yılmaz şu şekilde devam etti, “ Ama tütünün popülaritesinin 1970’li, 1980’li yıllara doğru Türk ekonomisinin de artık tütünle uğraşmamak adına vermiş olduğu bir karardan sonra bunun üzerinde yükselmiş olan ekonomi ciddi sarsıntılar yaşadı. Ama Samsunlu yatırımcılar 1980 yılını takip eden süreç içerisinde bu tütüne dayalı ve devletin yaptığı azota, gübreye dayalı fabrikaların kolaycılığına alışmış olan Samsun girişimcisi o zor dönemde büyük bir tarih yazdı.  Bugün Samsun’da 5 tane organize sanayi bölgesinde, Samsun sahillerinde olan yerler daha tercih edilebilir olduğu için buralarda yer yok. Hemen şehrimizin güneyinde, Havza’mızda, Vezirköprü’müzde hatta Bafra’mızda belirli oranda yeni organize sanayilerinde insanlar yeni girişimlerine yer açmaya çalışıyorlar. Samsun büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak kadın girişimcilerin önünü açmak adına yapılacak faaliyetlerde rol almak isterim. Bana da görev verin. Erkeksek erkeğiz ne olmuş yani.” 


Yayın Tarihi: 24/02/2016