Bakan Varank’tan Samsun’a Sanayi Çıkartması


Bakan Varank’tan Samsun’a Sanayi Çıkartması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Samsun’da Karadeniz Bölgesi’nden sanayicilerle buluştu. “Sizlere bir çağrıda bulunmak istiyorum” diyen Bakan Varank; “Teknoparklara dahil olun. Ar-Ge alanında yetkinliklerinizi artırın. Yüksek katma değerli üretim önceliğiniz olsun. Nitelikli istihdam sağlayın. Teknolojik gelişmeleri yakından takip edin. Yalın üretim tekniklerini etkin kullanın” mesajını verdi.

İLK DURAK LOJİSTİK MERKEZİ

Geniş bir heyetle geldiği Samsun’da ilk olarak Samsun Lojistik Merkezi’nde ve Metal ve Metroloji Test ve Kalibrasyon Merkezi'nde incelemelerde bulunan Varank, tersane alanını gezdi. Ardından da valilik ve büyükşehir belediyesini ziyaret etti.

YOĞUN TEMASLAR

Varank, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Karadeniz Bölge Toplantısı’ndan sonra Samsun Teknopark AŞ’ye geçti. Buradaki temaslarını tamamlayan Varank, Milli Teknoloji Zirvesi Kapanış Töreni ve Sertifika Takdimi törenine katıldı. Varank, Samsun’da son olarak AK Parti il başkanlığını ziyaret etti.

Varank’a Samsun temaslarında Vali Osman Kaymak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da eşlik etti.

 KAPALI KAPILAR ARDINDA DEĞİL

OSBÜK Karadeniz Bölge Toplantısı’nda konuşan Bakan Varank, OSBÜK’ün 7’nci toplantısını yaptıklarını ifade etti.

Bakanlık olarak Ankara'da kapalı kapılar arkasında çalışmadıklarını, sanayici ve girişimcinin fiziken de yanında olmayı önemsediklerini kaydeden Varank, daha önce Ankara, Gaziantep, İstanbul, Bursa, Manisa ve Burdur'da sanayicilerle bir araya geldiklerini anlattı.

Bu toplantılardaki gözlemlerini paylaşmak istediğini kaydeden Bakan Varank, özetle şunları söyledi:

SOMUT ADIMLAR: Bizlere iletilen problemleri çok genel olarak üç başlıkta sınıflandırmamız mümkün. Finansa erişimdeki sıkıntılar, enerji problemleri ve ara eleman bulma konusundaki güçlükler. Bunların hepsi için ilk günden itibaren harekete geçtik, somut adımlar atmaya özen gösteriyoruz. Mesela finans konusunda teminat mektupları, banka kredisine alternatif yollar geliştirilmesi, KOSGEB destekleri ve Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılması gibi alanlarda çalışmalar devam ediyor. İlgili bakanlarla da yakın temas çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

HIZLI VE SONUÇ ODAKLI: Hafta başında KOSGEB yönetimiyle Sayın Enerji Bakanımız bir toplantı gerçekleştirdi. Enerji maliyetleri konusunda neler yapabileceğimizi birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Tam da yeni dönemin ve yeni sistemin ruhunu yansıtacak şekilde, hızlı ve sonuç odaklı adımlar atmak en temel önceliğimiz.

OLUMLUYA EVRİLDİ: Türkiye ekonomisi sanayici ve girişimcilerin desteği ile güçlenip emin adımlarla yoluna devam edecek. Kasım ayı ekonomik güven endeksi, ekonomideki beklentilerin olumluya evrildiğini göstermeye başladı. Üç aydır düşme eğiliminde olan endeks kasım ayında yüzde 9,1'lik bir artışı kaydetti. Reel kesim güven endeksindeki artış toparlanmada en önemli rolü üstlendi. Bunun önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam etmesini arzu ediyoruz.

YENİ YATIRIM: Mevcut yatırım kapasitelerinin etkin şekilde kullanımı ve yeni yatırımların artması çok mühim. Büyüme ve istihdam için yatırım şart. Bu noktada sanayicinin üzerindeki ilave yükleri azaltmaya, yatırımları teşvik etmeye tüm gücümüzle devam edeceğiz. Sizlerin de tüm enerjinizi yatırıma ve üretime odaklamanız gerekiyor.

İHRACAT YÜZDE 12 ARTTI: Karadeniz Bölgesi'nden 11 ayda 3,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bu tutar geçtiğimiz yıla göre yüzde 12'lik bir artışa tekabül ediyor. İlk üç sırada Trabzon, Samsun ve Zonguldak yer alıyor. Bölgedeki diğer illerin de aynı performansı yakalamasını ümit ediyorum. Teşvik ve desteklerimizle yanınızda olmaya devam edeceğiz. Karadeniz Bölgesi'nde farklı sektörlerde düzenlenen 2 bin 594 teşvik belgesiyle 40 milyar liralık sabit sermaye yatırımını destekledik. Bu yatırımlar sayesinde 92 bin kişilik ilave istihdam oluşturulmasına katkı sağladık.

KOSGEB DESTEKLERİ: KOBİ'lerin reel sektör dinamizmine katkısı hepimizin malumu. Bu katkıyı daha da yukarılara çekebilmek adına KOSGEB desteklerimizi KOBİ'lerle buluşturmaya devam ediyoruz. 15 yılda bölgemizde 220 bin işletmeye 6 milyar lira destek sağladık. Yine aynı dönemde 509 bin işletmeye 4 milyar lira kredi finansman desteği sunarak 20 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk.

AR-GE SAYISI AZ: Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren 18 Ar-Ge merkezini destekledik fakat bu sayının çok küçük olduğunu belirtmek istiyorum. Tüm Karadeniz Bölgesi'nde 18 Ar-Ge merkezi demek, buradaki firmalarımızın Ar-Ge'ye yeterince önem vermediklerini gösteriyor demektir. Bizim mutlaka Ar-Ge'ye bölgede yatırım yapmamız, Ar-Ge'den gelecek katma değeri ürünlerimize yansıtmamız lazım.

MİSLİYLE GERİ DÖNECEK: Bolu, Çorum, Düzce, Samsun, Tokat, Trabzon ve Zonguldak’taki teknoparklarda 164 firma var. Bu firmalar bugüne kadar 356 milyon liralık satış gerçekleştirirken, 30 milyon dolarlık ihracata imza attılar. Bununla birlikte bölgedeki teknoparklardaki doluluk seviyesi de yüzde 58. Bu rakam Türkiye'nin diğer bölgeleriyle karşılaştırıldığında aslında oldukça düşük. Buradan sizlere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Teknoparklara dahil olun, Ar-Ge alanındaki yetkinliklerinizi mutlaka artırın. Yatırım ve üretim stratejilerinizde yüksek katma değerli üretim önceliğiniz olsun. Temel bilimler desteğinden faydalanarak nitelikli istihdama katkı sağlayın. Ar-Ge'ye yaptığınız yatırım size misliyle geri dönecek, bundan emin olabilirsiniz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip edin, iş süreçlerinizle mutlaka bütünleştirin. Yalın üretim tekniklerini etkin şekilde kullanın.

Kaynak: sanayi.gov.tr
 


Yayın Tarihi: 16/12/2018