Öğretmenlik Bilginin Ötesinde Bilgelik Gerektiren Bir Meslek


Öğretmenlik Bilginin Ötesinde Bilgelik Gerektiren Bir Meslek

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla düzenlenen törende 20 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Atama sonuçları, MEB'in internet sitesinde erişime açıldı.

Öğretmen ataması için MEB Başöğretmen Salonunda düzenlenen törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen atama töreni için öğretmen adayları ile beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Bakan Selçuk, salonda bulunan adaylara, "Eğitim ailemize katılacak yeni öğretmen arkadaşlarım, meslektaşlarım, yoldaşlarım" diye seslendi. Bakan Selçuk, "Sizleri burada görmek bize mutluluk veriyor. Burada olmayan arkadaşlarımıza da selamlarımı, saygılarımı iletiyorum."  ifadelerini kullandı.

“Öğretmenlik bilginin ötesinde bilgelik gerektiren bir meslek”

Öğretmenlere hitaben konuşmasını sürdüren Bakan Selçuk, şunları söyledi: "Siz şimdi yeni bir yola çıkıyorsunuz. Yola çıkmak için bir menzilden yani varılacak yerden söz edilir. Eminim menzil sizin için atanmış olmak değil, esas yolculuk şimdi başlıyor ve bu yolculuğunuzun çocukların hayrına olması, onların çok daha güzel bir geleceğe kavuşması için ne kadar önemli olduğunu sanırım anlatmama gerek yok. Bizim bu yolculukta asıl hedefimiz aslında kendimiz olmak. Kendimiz olduğunda zaten çocuklar kendisi olacaklar. Kendisi olan bir öğretmen, kendisini çok iyi yetiştiren bir öğretmen, koridorda yürüse bile bir çocuğun yetişmesine hizmet eder, haliyle, tavrıyla duruşuyla görüsüyle bu çocuğun gelişmesi için çok rahatlıkla katkı sağlar. Fakat bu elbette bir kuru bilgiyle olmaz. Öğretmenlik bilginin ötesinde bilgelik gerektiren bir meslek. Eğer bu bilgeliği çocuklar paylaşmazsa bu kuru bir bilgi olur, kuru bilgi de çocuklarımızı zehirler. Asıl olan paylaştığımız bilgilerin görgüye dönüşmesidir bu görgünün de çocukların halinde tavrında günlük yaşayışında ortaya çıkmasıdır.”

“Sınıfınızdaki bütün çocukların gözüne gözünüz değmeden derse başlamayın”

Öğretmen adaylarına çeşitli önerilerde bulunan Bakan Selçuk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğretmen arkadaşlarımdan hassaten ricam şudur. Hepiniz okullarına gideceksiniz derslerinize başlayacaksınız. Derslerinize başlamadan önce bir şeye dikkat edin lütfen. Sınıfınızdaki bütün çocukların gözüne gözünüz değmeden derse başlamayın ve lütfen onların gözünden kalbine akan bir şeyler olduğunu hissedin. O zaman sizin öğretmenliğiniz başlamıştır. Eğer sadece bilgi paylaşımı ile derse başlarsanız bilin ki siz hiçbir zaman onların öğretmeni olmayacaksınız. Onların devlet memuru olarak oraya atanan ya da öğretmen olarak o sınıfta bulunan resmi kişi olacaksınız. Benim bu bağlamda söyleyeceğim aslında çok şey var ama heyecanınızın farkındayım. Ama çocukların sesi olmaktan da onların heyecanını size iletmekten de geri duramıyorum.”

Konuşmaların ardından Bakan Ziya Selçuk, salondakilerden kura numarası için 9 ayrı rakam istedi. Belirlenen kura numarasına göre yapılan atama sonucunda salonda, ataması yapılan öğretmen adayları sevinçlerini paylaştı. Bakan Selçuk, atamaların hayırlı olmasını diledi.

Kaynak: meb.gov.tr


Yayın Tarihi: 23/07/2018