Diyabet Hastaları Bayramda Dikkat Etmeli


Diyabet Hastaları Bayramda Dikkat Etmeli

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Metabolik Cerrahi ve Obezite Merkezi Uzmanlarından Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Al, Bayram da tatlı ve şeker tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek Atalarımızın dediği gibi "Azı karar çoğu zarar."

İslam alemi olarak bir Ramazan ayını daha geride bırakarak bayrama eriştik. İftar ve sahur sofralarıya vücut tutulan orucun etkisi altında bir disipline girdiği için bundan sonra beslenme konusunda da çok dikkat etmemiz gerekiyor. 

Özellikle Ramazan ayından çıkarak girdiğimiz bayramda tatlı ve şeker tükemitine ve beslenmemize dikkat etmeliyiz, Atalarımızın dediği gibi "Azı karar çoğu zarar" olur ve soluğu hastanede alabiliriz. Obezite ve diyabeti tetikleyen bu durum için yediğimize ve içtiğimize önem vermeliyiz.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Al, bayram ve sonrasındaki beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu. 

DİYABET HASTALARI DİKKAT

Op. Dr. Muzaffer Al, "Diyabet yani şeker hastaları bayram da beslenme tedavilerinin en önemli detayı yiyeceklerin doğru miktarlarda yenilmesidir. Hassas ölçülerle tüketilen yiyecekler, öğün atlanmadan uygulanacak bir diyet programıyla bir araya gelince şeker seviyesi ve buna bağlı olarak kontrol altında tutulması gereken beden kitle indeksi oranlarında bir denge sağlanabilir.

Bayramın en çok tüketilen ürünleri olan hamurlu ürünler ve şekerin aşırıya kaçıldığında sağlığımızı tehdit ediyor. 

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen baklava ve şeker benzeri ürünlerin çokça tüketilmesi metabolizmaya zarar verir. Mide bağırsak sistemleri bozulabilir. Şeker hastalığı olanların şekerleri yükselir.

SİNDİRİM SİSTEMİ BOZULUYOR

Sadece diyabet yani şeker hastalarının değil herkesin bayram da dengeli beslenmesi ve tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.  Şeker, tatlı ve unlu mamuller boş kalori içeren gıdalardır. Bunlar isal, kusma gibi rahatsızlıklara sebep te olabiliyor. Bu yüzden dikkatli olunması gerekir.

Çocuklarımıza da şekerli ürünleri sınırlı miktarda yedirmemiz ve kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bayram günlerinde kontrolsüz şeker ve çikolata tüketimi onların sağlığını da etkiliyor. Sözlerime son verirken Bayramınızı tebrik ediyor, ailenizle birlikte sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum" dedi.


Yayın Tarihi: 23/06/2017