Cumhuriyet Türk Milleti’nin İradesiyle Bir Asra Doğru İlerliyor


Cumhuriyet Türk Milleti’nin İradesiyle Bir Asra Doğru İlerliyor

Ondokuzmayıs Üniverstesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Rektör Bilgiç mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.” ifadesiyle müjdelediği Cumhuriyet, Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhunda ve bedeninde vücut bulmuş hâliyle 95. yıl dönümüne ulaştı. Derin bir vukuf ve minnetle idrak etmemiz gereken bu süreç, Türk Milleti’nin iradesi ve emin adımlarıyla bir asra doğru ilerliyor.

Kadim imparatorluk geleneği üzerinde tarihin eleğinden süzülen coğrafyamızda Cumhuriyet’in ilanı, özünde egemenliği millet iradesiyle ilmek ilmek örebilmenin ve bir süreç dahilinde  birey-yurttaşı inşa edebilmenin en temel ve elverişli adımı olmuştur.

Tarihsel süreçte Cumhuriyet iradesinin demokrasi muhakemesiyle buluşması, yine cumhuriyetin rüknünü oluşturan milletin azim ve kararlılığıyla adım adım şekillenmiştir.

Cumhuriyet aynı zamanda yöresel ve bölgesel farklılıkları ortak bir değerler manzumesi etrafında buluşturarak bunları bir potada kaynaştırabilmenin, ortak bir kimliği ve aidiyeti üretebilmenin, fikri, irfanı ve vicdanı hür nesiller yetiştirerek hem Ülkemizin hem de dünyanın ortak medeniyet üretimine katkı sağlayabilmenin itici gücü olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” sözü, tarihimizin bizlere tecrübe ettirdiği üzere;  Cumhuriyet’in Türk Milleti tarafından sevgi ve sadakatle sahiplenildiğinin seneler öncesinden dile gelen ve bu milletin ferasetine sonsuz güveni ve inancı yansıtan bir aklın ürünüdür. Üstelik, milletin kendi iradesine yaslanma ve kendi iradesini sahiplenme noktasındaki bu ferasetinde yine Cumhuriyet en temel yapıtaşlarından biridir.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşlarını, Türkiye Cumhuriyetine giden yolu tüm yokluk ve yoksulluklara rağmen bağırlarında ve sırtlarında taşıyarak bugünlere taşıyan tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ni yarınlara taşıyacak olan çocuk ve gençlerimiz üzerindeki derin sorumluluğumuz ve görevlerimizin idrakiyle de  29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum.”


Yayın Tarihi: 28/10/2018