Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kaşıkçı Açıklaması


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kaşıkçı Açıklaması

 “Böyle bir meseleyi birkaç güvenlik ve istihbarat mensubunun üzerine yıkmak, ne bizi ne de uluslararası toplumu tatmin eder”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AK Parti Grup Toplantısı’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda milletvekillerine ve partililere hitaben bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi hakkında, “Güvenlik ve istihbarat birimlerimizin elinde henüz değerlendirme safhasında olan kimi bilgiler, hadisenin kesinlikle planlı olduğuna işaret ediyor. Bu bilgilerin değerlendirmesi tamamlandıkça, savcılıktaki soruşturma dosyasında yerlerini alacaktır. İnsanlığın vicdanı ancak, emri verenden uygulayana kadar herkesten hesap sorulması hâlinde mutmain olacaktır” dedi.

“CİNAYETİN SORUŞTURULMASI DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIK ZIRHININ ALTINA GİZLENEMEZ”

Konuşmasında, Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğunda öldürüldüğü kesinleşen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı’nın konsolosluk ziyaretinin, cinayeti planlayıp icra eden ekibe haber verildiğinin anlaşıldığını belirterek, “Yani bir planlama, bir yol haritası burada çalışmaya başlıyor. Konsolosluk görevlilerinden bazılarının aceleyle ülkelerine gitmeleri, hazırlık çalışmalarının orada yapıldığına işaret ediyor” dedi.

Gazeteci Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan toprağı sayılan konsolosluk binasında işlendiğini, fakat burasının Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca Viyana Sözleşmesi de, diğer uluslararası hukuk kuralları da, böyle vahşi bir cinayetin soruşturulmasının diplomatik dokunulmazlık zırhının altına gizlenmesine izin vermez. Biz, sınırlarımız içinde işlenen bu cinayeti, elbette tüm boyutlarıyla araştıracak, soruşturacak ve gereğini yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

“BÖYLE BİR VAHŞETİN ÖRTBAS EDİLMESİ TÜM İNSANLIĞIN VİCDANINI YARALAYACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kendi egemenlik hakları yanında, uluslararası toplum adına, insanlığın ortak vicdanının temsilcisi olarak da bu meselenin takipçisi olacağını vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler ve deliller, Cemal Kaşıkçı’nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Böyle bir vahşetin örtbas edilmesi, tüm insanlığın vicdanını yaralayacaktır.”

Suudi Arabistan yönetiminin cinayeti kabul ederek, önemli bir adım attığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan sonra kendilerinden, meselenin en da altından en üstüne kadar tüm sorumlularını açık yüreklilikle ortaya çıkarmalarını ve hukuk önünde gereken cezaya çarptırmalarını bekliyoruz. Cinayetin, anlık bir hadiseden kaynaklanmadığı, planlı bir operasyonun ürünü olduğu yönünde elimizde güçlü emareler bulunuyor” dedi.

Kimsenin, cinayete ilişkin tüm sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından dahi geçirmemesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Güvenlik ve istihbarat birimlerimizin elinde henüz değerlendirme safhasında olan kimi bilgiler, hadisenin kesinlikle planlı olduğuna zaten işaret ediyor. Bu bilgilerin değerlendirmesi tamamlandıkça savcılıktaki soruşturma dosyasında yerlerini alacaktır. Böyle bir meseleyi birkaç güvenlik ve istihbarat mensubunun üzerine yıkmak, ne bizi ne de uluslararası toplumu tatmin eder. İnsanlığın vicdanı ancak, emri verenden uygulayana kadar herkesten hesap sorulması hâlinde mutmain olacaktır.”

“TÜRKİYE, BU MESELENİN SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAK”

Böylesine kritik bir soruşturmanın, cinayet olayıyla en küçük bir irtibat şüphesi olmayan, gerçek manada tarafsız ve adil bir heyet tarafından yapılmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bir siyasi cinayet olduğuna göre, şayet varsa, diğer ülkelerdeki suç ortaklarının da soruşturmaya dâhil edilmesi gerekiyor. Uluslararası hukukun da, İslam hukukunun da, inanıyorum ki Suudi Arabistan devletinin hukukunun da gereği budur. Türkiye olarak, bu meselenin sonuna kadar takipçisi olacak, kendi hukukumuz ve uluslararası hukukun gereği neyse, onun yerine getirilmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 22/10/2018