COVİD-19'a Yönelik Aşı Üretme Çalışmaları Çok Olumlu Gidiyor


COVİD-19'a Yönelik Aşı Üretme Çalışmaları Çok Olumlu Gidiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19’a yönelik yürütülen aşı ve ilaç çalışmalarına değinerek, “Aşı üretme konusunda yürütülen projelerin tamamı çok olumlu şekilde, dünyayla başa baş gidiyor.” dedi.

Bakan Varank, Kanal 7 televizyonu “Başkent Kulisi” programında gündemi değerlendirerek, Covid-19’a karşı yürütülen çalışmaları anlattı. Yerli üretim konusuna değinen Bakan Varank, “Kendi kendine yetebilmek, kendi kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanabilmek aslında sürdürülebilir kalkınma, refahı toplumun tüm katmanlarına yayabilmek için oldukça önemli bir mevzu. En basit malzemelerin bile üretiminde sıkıntı çeken ülkeleri gördük. Dışarıya bağımlılığınız fazlaysa burada sıkıntılar yaşama ihtimaliniz çok muhtemel.” diye konuştu.

Covid-19 salgını Türkiye sınırlarına girmeden önce, Covid-19 Türkiye Platformunun kurulduğunu söyleyen Varank, şu anda 17 farklı projenin bu platform çatısı altında devam ettiğini dile getirdi. Favipiravir ilacının koronavirüs tedavisinde kullanıldığında olumlu neticeler alınan bir ilaç olduğunu kaydeden Varank, “Bu ürünü sıfırdan sentezleyerek kendimiz geliştirmiş olduk. Bilim insanlarımız, 1,5 ay gibi kısa bir sürede geliştirmiş oldu.” dedi.

Aşı geliştirme çalışmalarında hayvan deneyleri aşamasına gelindiğini anlatan Varank, şu anda yürütülen projelerin olumlu seyir ettiğine işaret etti. Varank, “Çok güzel neticeler alan çalışmalarımız var, dolayısıyla dünya ile başa baş. Biz, bilim insanlarımızın dünyaya öncü olacak işler yapacağına inanıyorum. Belki ilk aşıyı dünyaya ilan etmeyiz ama belki en iyi aşıyı bulabiliriz. Bizim ülkemizin insanlarımızın kabiliyetleri onlardan düşük değil.” dedi.

Kaynak: sanayi.gov.tr


Yayın Tarihi: 20/06/2020