Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat


Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat

Yaz ayları çocuklar için tatil ve eğlence fırsatı olsa da, güneş çarpması, güneş yanığı, ishal, sıvı kaybı, böcek ısırığı gibi yaz hastalıkları miniklerin tatilini sıkıntılı hale getirebilmektedir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Yrd. Doç. Dr. Emel Şen, ebeveynlerin ve çocukların sıcak yaz aylarını rahat geçirebilmek için alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Özlediğimiz Güneşe Dikkat!

Yaz mevsiminde sıklıkla karşılaşılan güneş çarpmalarından korunmak için, çocukların haftada en az iki kez 11.00 den önce 15.00’den sonra 10-15 dk yüz, kol ve bacaklara koruyucu sürmeden, direkt güneş ışığına maruz kalmaması önerilmektedir. Özellikle 6 aydan küçük bebekler sıcaktan daha çok etkilenmektedir. Güneş çarpması durumunda halsizlik, kusma ve bilinç kaybı görülmekle birlikte, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından dolayı deri kanseri riski de artmaktadır. Bunun dışında güneşten korunmada güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye de kullanılmalıdır.

Bol sıvı alınmasına dikkat edelim!

Yaz aylarında insan vücudunda terleme nedeni ile aşırı sıvı kaybı olmaktadır. Bu nedenle bol sıvı tüketilmelidir. Fakat kullanılan su ve sıvı kaynaklarına dikkat edilmelidir. Kaynağı belli olmayan içme sularından ve bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerden tifo, para tifo, ishaller, viral hepatit (hepatit A) gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle piknik alanlarında sulara insan ve hayvan dışkısı ile atıkları karışmış ise su gözle görünmeyen mikroplar ile kirlenir ve bu da bağırsak enfeksiyonlarına neden olur.

Böcek sokmalarını hafife almayın!

Sinek ve böcek sokmalarına sık rastlanan yaz aylarında, kapalı alanlarda sprey şeklindeki böcek öldürücü kimyasalların kullanımı küçük bebekler için zararlı olduğundan, fişe takılan sinek kovucular tercih edilmeli, çocukların kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler giydirilmeli ve beşikler cibinlik denilen tüller ile korunmalıdır.


Yayın Tarihi: 29/07/2018