Canik'te 28 Şubat Anlatıldı


Canik'te 28 Şubat Anlatıldı

Canik Belediyesi, 28 Şubat'ın 21. yıldönümünde önemli isimleri panelde buluşturdu. "Bir Sosyal Travma Olarak 28 Şubat Süreci" konulu panelde, 28 Şubat'ın etkilerinin uzun zaman devam ettiğine dikkat çekildi.

Türkiye'nin hedeflerine ulaşması yönünde halkın aydınlatılması amacıyla düzenlediği panel, konferans ve sempozyumlarla dikkat çeken Canik Belediyesi, 28 Şubat'ın 21. yıldönümünü de unutmadı. Canik Belediyesi tarafından Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bir Sosyal Travma Olarak 28 Şubat Süreci" konulu panelde önemli isimler, etkileri uzun süre devam eden post-modern darbeyi anlattı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, OMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Aydın, MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ve Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik 28 Şubat'ı enine boyuna ele aldı.

15 TEMMUZ'DA MEYDANA İLK GİDENLERDENDİK

Panelde yaptığı konuşmada 15 Temmuz gecesine değinen MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 15 Temmuz'da Samsun'da olduğunu ve Başkan Osman Genç ile birlikte Cumhuriyet Meydanı'na ilk giden isimlerden olduklarını söyledi. Kulat, "15 Temmuz'da da Samsun'daydım. Canik'in yiğit Belediye Başkanı Osman Bey ile meydana beraber gitmiştik. Heralde meydana ilk giden kişilerdendik. Hatta sayın Cumhurbaşkanımız açıklama dahi yapmamıştı" dedi.

KIYMETLİ BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

28 Şubat'a da değinen Kulat, "28 Şubat'ta bir sabah kalktım işşiz olduğumu öğrendim. Değişen Rektörle birlikte kadrolu olduğumuz öğretim üyeliğinden alındım. Biz zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Arsası çok kıymetli bir coğrafyada yaşıyoruz. Dostun, düşmanın gözünü diktiği bir coğrafya burası. Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli vardır. Bu bedel Başbakanların asılması, darbeler şeklinde, bazen de post-modern ve dost-modern darbe olarak teşkil etmiştir. 28 Şubat sürecinden dolayı hale 600'ün üzerinde insan cezaevinde. 28 Şubat'ta oluşan mağduriyetlerini hale giderememiş insanlar var. İzleri hale travma olarak yaşanan bir süreç" diye konuştu.

15 TEMMUZ'U PLANLAYANLARIN DARBESİ

Aradan geçen zamanda gelinen noktaya işaret eden OMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Aydın da, "Neredeydik, nereye geldik ve nereye gideceğiz? 28 Şubat aslında bizi hep ileriye götürücü olarak yorumlanmalı. O günler bizim için bir fırsat oldu. Daha fazla çalışmaya, daha fazla üretmeye başladık. Ancak son zamanlarda duraklamaya başladık. Bizi illa kendimize getirmek için birilerinin tokat mı atması lazım? Aslında sayın Cumhurbaşkanımız 'Dünya 5'ten büyüktür' derken, 'artık sizin Yahudi-Hristiyan zihniyetinin dünyayı yönetme süreci sona erecektir' mesajını verdi. Aslında bugün Türkiye üzerinde oynanan oyunların sebebi de budur. 28 Şubat darbesi sadece dönemin hükümetine karşı yapılan değil, topluma karşı yapılan, toplumu dizayn etme darbesidir. Post-modern darbe değildir, doğrudan darbedir. 'İş başına gelen zihniyeti engelleyelim' darbesiydi. 28 Şubat, 15 Şubat darbesini planlayanların darbesidir" şeklinde konuştu.

28 ŞUBAT, 622 YILI GİBİ

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik ise, yaptığı konuşmada 28 Şubat döneminde ortaya çıkan ve 28 Şubat post-modern darbesinin oluşmasına zemin hazırlayan Müslüm Gündüz olaylarını ve o günkü gözlemlerini anlattı. Panelin moderatörlüğünü yapan OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, 28 Şubat'ı hicret yılı olan 622 yılına benzetti. Prof. Dr. Yılmaz, "28 Şubat'tan sonra 15 Temmuz'u da atlattık. Umarım yarın bir daha böyle problemlerle karşılaşmayız" ifadelerini kullandı.

AMACIMIZ, HALKI AYDINLATMAK

Belediye olarak düzenledikleri bu tür panel ve konferanslarla önemli isimleri halkla buluşturduklarını belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç de, şunları söyledi: "Daha önce 'Yeni Türkiye Yolunda' konferansları ile Cumhurbaşkanlığı Sistemine katkı sağlamıştık. Bu panelle de toplumumuzu yakından ilgilendiren 28 Şubat'ın yıldönümünde post-modern darbenin gerçek yüzünü halka anlatmayı amaçladık. Çünkü, ülkemizin yakın geçmişinde birlikte yaşadığımız darbe ve darbe girişimleri ile ilgili gerçekleri milletimizin bilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu tür panel ve konferanslarla halkımızın hem o günleri unutmamasını hem de ülkemize ve milletimize karşı yapılanları daha iyi anlamasını istedik."

YOĞUN İLGİ VARDI

Panelin sonunda Başkan Genç, moderatör Yılmaz ve panelistler Aydın, Kulat ve Çelik'e katkılarından dolayı plaket verdi. Panele AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan, Memur-Sen Samsun Şube Başkanı Necdet Güneysu, MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Yayın Tarihi: 27/02/2018