Bu Yiyeceklerin Mutlulukla Bir İlgisi Var


Bu Yiyeceklerin Mutlulukla Bir İlgisi Var

Günlük hayatta tükettiğimiz bazı besinlerin, sahip oldukları özel besin maddeleri sayesinde vücutta çeşitli hormonların salınımını uyararak mutluluk hissi oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Gülşen Kadri, muz, incir, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, somon, kurubaklagiller gibi besinlerin mutluluk ile ilişkisi olan serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarını uyardığını ve böylece bu besinlerin düzenli bir şekilde tüketilmesiyle daha mutlu bir yaşamın kapılarını aralayabileceğimizi söylüyor.

Mutluluğun, yediğimiz besinlerle çok ilgisi var desek ne dersiniz? Birçoğumuz yediğimiz bazı yiyeceklerden sonra kendimizi daha mutlu hissederiz. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Gülşen Kadri bunun nedenini şu şekilde açıklıyor: “Bazı besin maddeleri mutluluk ile ilişkisi olan serotonin, dopamin ve endorfin hormanlarını uyarıyor ve bunun sonucunda kendimizi daha mutlu hissedebiliyoruz. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin oluşumunda etkili olan triptofan aminoasidi, aynı zamanda dopamin ve endorfin yapımında da görev alıyor. Bu sebeple triptofan içeren besinlerin mutluluk duygusu oluşumunda etkili olduğunu söyleyebiliriz.” Kadri, mutluluğa giden yolda tüketilmesi gereken besinleri anlatıyor.

Meyve ve sebzeler mutlu ediyor!

Serotonin hormonunun salgılanmasında tükettiğimiz meyve ve sebzelerin rolü çok büyük. Birçok meyvede özellikle muz ve incirde, triptofan aminoasidi bulunur ve bu aminoasit vücuda alındığında serotonin sentezini artırarak kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlar. Sebzelerden ise brokoli, karnabahar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kabuğu ile pişirilmiş patates de bu hormonun salgılanmasında etkilidir.

Balık, ceviz ve kurubaklagil mucizesi

Neşeli, sakin ve mutlu bir hayat hepimizin hayali. Besinlerin gücü ise bu hayalimizi desteklemekte. Triptofan, mutlu olmamızı sağlayan serotonini üretebilmek için beyin tarafından ihtiyaç duyulan bir amino asittir. Triptofan aminoasidi yönünden zengin olan diğer besinler ise somon, ton balığı ve sardalye balıkları, tavuk/hindi gibi kümes hayvanları, yumurta, ceviz, sığır ve kuzu etleridir. Ceviz ve somon balığının ayrıca omega-3 açısından zengin olması depresyon ve beyin fonksiyonları üzerinde de oldukça etki sağlıyor. Kurubaklagillerden mercimek, nohut, bezelye ve bunlarla hazırlanmış yiyecekler de triptofan aminoasidi açısından iyi kaynaklardır.

Çikolata yiyip mutlu olmayan neredeyse yok!

Çikolata yiyip de mutlu olmayan çok az insan vardır. Çikolata, içerisinde bulunan “feniletilamin” isimli madde ile endorfin salgılanmasını uyarıyor ve kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlıyor. Endorfin salgılanmasının uyarılması için de kakao içeriği yüksek çikolata tüketilmeli.

Probiyotikler diğer bir mutluluk sebebi

Bilimsel olarak yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlandığı üzere, bağırsak ve sindirim sisteminin sağlıklı olması kişilerde mutluluk ve ruh hali ile doğrudan ilişkilidir. Bu açıdan genel anlamda yeterli ve dengeli beslenme stratejisi doğrultusunda özellikle sebze tüketiminin artırılması ve bağırsak sağlığını olumlu etkileyen yoğurt, kefir ve peynir gibi doğal probiyotik besinlerin kişilerin günlük beslenme planlarında tüketimleri çok önemli.

Mutluluk vitaminleri almayı ihmal etmeyin

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre mutluluk veren vitaminlerin başında, D vitamini geliyor. Bu vitaminin eksikliğinde depresyondan kemiklerde güçsüzlüğe kadar pek çok sorun yaşanabiliyor. D vitamini için en büyük kaynak ise güneş. Yağlı balıklar, istiridye, balık yağı, yumurta yiyerek D vitamini eksikliği engellenebilir.

C vitamini de mutluluk üzerinde olumlu etki yaratan diğer bir vitamin çeşidi. C vitamini düşen kan basıncı, artan dopamin seviyesi ve azalan kortizol hormonu sayesinde stresi azaltıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, domates, turunçgiller, kivi gibi besinlerin tüketimi artırılarak C vitamini takviyesi sağlanabilir. Özellikle sabahları alınan C vitamini, güne harika bir enerji ve konsantrasyon yeteneği ile başlamak için birebir.


Yayın Tarihi: 03/04/2017