Binali Yıldırım TBMM Başkanı Seçildi


Binali Yıldırım TBMM Başkanı Seçildi

“Oy veren ya da vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini isterim”

TBMM Genel Kurul'daki oylamada, ilk iki turda Meclis Başkanı seçilebilmek için gerekli olan sayıya ulaşılamadı. Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, üçüncü tur oylamada 335 oyla  TBMM Başkanı seçildi.

Meclis Başkanlığına seçilen Binali Yıldırım, teşekkür konuşması yaptı.

27. Dönem Yasama Meclis'inin millete, ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Yıldırım, Gazi Meclisin 28. Başkanı olarak, kendisini seçen herkese teşekkür etti.

Yıldırım, nice meşakkat ve imkansızlıklar içinde milli iradenin bağımsızlık ve egemenlik ruhuyla ayağa kalkmasını sağlayan Birinci Meclis üyelerine, başta TBMM'nin ilk Başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere, istiklal mücadelesinin tüm kahramanları ve ecdatlarını yad ettiğini belirterek, "Ruhları şad, mekanları cennet olsun" dedi.

Gazi Meclise, bu dönemde önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Yıldırım, 24 Haziran seçimlerinin ardından TBMM'nin yeni yönetim sistemiyle, yasama faaliyetlerine de başlangıç yaptığını kaydetti.

Binali Yıldırım, bu dönemde Meclisin görev ve sorumluluklarının çok daha arttığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasama ve denetim görevleriyle, Meclisimiz bir yandan memleketimizin, milletimizin ihtiyacı olan yasaları hayata geçirirken, diğer yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, Cumhurbaşkanı'nın ve kabinesinin icraatlarını daha etkin ve verimli yapabilmesine imkan sağlayan yasal taleplerini de yerine getirecek, değerlendirecektir. Yeni dönem Meclisi, yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanına da sahip olmuştur. Zira oy veren vatandaşlarımızın hemen hemen tamamı, bu yüce Meclis çatısı altında temsil imkanına kavuştu. Yeni dönem güven ve istikrarı, icraatta, yürütmede temin ederken, yasama meclisinde de temsilde adaleti getirmiştir.

Yeni dönemde yürütmenin bütçe kanun tasarısı dışında Meclise tasarı gönderme yetkisi yoktur. Bir başka deyişle kanun yapma yetkisi tamamen Meclise ve değerli milletvekillerimize ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirmektedir. Meclis araştırması, Meclis soruşturması, yazılı soru önergeleri, genel değerlendirme gibi mekanizmaların yeni dönemde etkin şekilde uygulanması mümkün hale gelecektir."

Konuşmasının ardından Yıldırım, Genel Kurulda ön sıralarda oturan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, İYİ Parti Grup Başkanı Ahad Andican ile tokalaştı.

Kaynak: akparti.org.tr


Yayın Tarihi: 11/07/2018