Bel Fıtığı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız


Bel Fıtığı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız

Bel fıtığı, bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki diskin yırtılarak, sinirleri sıkıştırması ve omurgaya esnekliği veren bu disklerin yerinden oynaması sonucu oluşur. VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Uzm.Dr.Rabia Cerrah Karanfil bel fıtığının  oluşan şiddetli bel ağrısı ve bu ağrının bacağa yayılması ile ilerlediğini belirterek, risk grupları ve hastalığın erken evrede teşhisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Bel fıtığının en temel belirtisi bel ve bacak ağrılarıdır. Fakat röntgen yada MR sonucu hekim tarafından değerlendirilmeden kesin kanıya varmanın zor olduğunu belirten  VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Uzm.Dr.Rabia Cerrah bel bölgesinde yaşanan ağrı hissi kaslardaki farklı bir problemden de kaynaklanabilir dedi. Uzm.Dr.Rabia Cerrah konuya dair şu bilgileri verdi;

 Son yıllarda sağlık alanında yaşanan gelişmelerle yeni görüntüleme tekniklerinin MRI “Manyetik Rezonans”, CT “Bilgisayarlı Tomografi” nin kullanılmaya başlaması ile doğru teşhis ve uygun tedavi sonuçlarına ulaşılmaktadır.

BEL FITIĞININ OLUŞUM NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Sürekli aynı pozisyonda çalışma, aşırı kilo, ilerleyen yaş, uzun süren stres, sigara, kronik öksürük, spor yapmama, travma, yüksekten düşme gibi durumlar bel fıtığı oluşumunun kolaylaşmasına neden olmaktadır. Genellikle 30-60 yaş arasındaki yetişkin grupta bel fıtığı şikayetleri görülse de nadirde olsa her yaşta görülme durumu söz konusu olabilir.

Günlük yaşamımızda nesneleri indirme, kaldırma, çekme hareketlerinde omurga fizyolojisine uygun davranılmalıdır. Örneğin yerden bir cisim kaldırılırken muhakkak önce dizler kırılmalı, sonra kaldırma işlemi yapılmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz bel fıtığı oluşumunu engellemektedir. İlerleyen yıllarda sorun yaşamamak için çocuklara küçük yaşlarda düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bel ve bacak ağrısı şikâyetlerinde kişi muhakkak hekim kontrolünden geçmelidir. Ameliyatın son çare olarak değerlendirildiği bel fıtığında “Manyetik Rezonans Terapi (MBST) ve Proloterapi” ameliyatsız tedavi yöntemleri olarak uygulanmaktadır. 


Yayın Tarihi: 07/12/2017