Başkan Cemil Deveci’den Yalı Kafe Alanı İtirazı


Başkan Cemil Deveci’den Yalı Kafe Alanı İtirazı

“Atakumluların sesine kulak verin”

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, son günlerde imar planı tartışılan Yalı Kafe bölgesinde inşaat alanının 3 kat artırılmasına itiraz ederek, “Orayı yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Atakumluların sesine kulak verin” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında daha önce Atakum Belediyesi kullanımından alınarak, Kitap Kafe ve Millet Kıraathanesi yapılmak üzere Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Yalı Kafe alanının imar planı görüşüldü. Taban alanı kat sayısının (TAKS) yani yapılacak olan inşaat alanının yüzde 15’ten yüzde 40’a çıkarılmasına itiraz eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Görülüyor ki burası ciddi ve eski halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor. Bu yönüyle Atakum zaten düzgün olmayan, benim de oldum olası itiraz ettiğim yapılaşma planına bir olumsuzluk da biz ekliyoruz” ifadelerini kullandı. İlgili madde, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi grupları tarafından red, Milliyetçi Hareket Partisi grubunun da çekimser oy vermesiyle oy çokluğu ile kabul edildi. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan ise meclis kararına itiraz edeceklerini söyleyerek konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.

“YÖNETMELİĞE AYKIRI DÜZENLEME”

Alanda söz verilen Millet Kıraathanesi yapılmadığını kaydeden Başkan Deveci, ”Bu yapılaşma koşullarını değiştiren, daha doğrusu yapılaşma alanını artıran uygulama imar planı değişikliği bugüne kadar söylenen, aramızda konuştuğumuz Millet Kıraathanesi düzenlemesine aykırı. Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Bu yönüyle mekansal planlar yönetmeliğinin 4K ve 24/4. maddelerine aykırı bir düzenleme yapılıyor. Ayrıca yakınındaki binaların imar durumlarından farklı ve eşitlik ilkesine de aykırı. Yani bunlar hukuki ve teknik özellikleri. Bunun ötesinde sosyal özellikleri de var. Siz burayı biliyorsunuz. Buranın önceki kullanım şekli de çok doğru değildi; ama halk buraya alışmıştı. Orada bir rekreasyon ve dinlenme alanıydı. Sizinle daha önceki sohbetlerimizde, Samsun’a anlatılan şekli de içerisinde ufak sosyal tesisleri ve mutfağı olan Millet Kıraathanesi yapılacaktı. Yani oradaki mevcut yeşillik daha da güçlendirilecek ve korunacaktı. Görülüyor ki burası ciddi ve emsallerinden halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor. Samsunlular sahilde var olan, bundan başka da bulunmayan, denize ve sahile, kıyıya açılabilen tek alan burası. Burada ciddi bir kullanım alışkanlığı oluşmuştu. Bu da ortadan kaldırılıyor. Bu yönleriyle, Atakum zaten düzgün olmayan, benim de oldum olası itiraz ettiğim yapılaşma planına bir olumsuzluk da biz ekliyoruz. Siz de Atakumlusunuz, bunu yapmayalım. Sizin başka bir projeniz daha vardı. Yanında kamu binası var onu da yıkarak orada güçlü, yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Ben de Atakum’un belediye başkanı olarak onların sesini bu mecliste ifade etmek istiyorum. Siz de bir Atakumlusunuz. Atakumluların sesine kulak verin” diye konuştu.

“BETON YIĞINI HALİNE GELİYOR”

Yalı Kafe’nin imar planı geçmişinden bahseden Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Meclis Üyesi Hasan İpek, “Burayı siz Atakum Belediyesi’nden alıp Büyükşehir kaynakları arasına ekledikten sonra biz burayı mahkemeye vermiştik. Yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Yürütmeyi durdurma kararının gerekçeleri giderilip, 1/1000’lik plan yapıldı burada bundan 5-6 ay kadar önce. O tarihte ben reddettiğimde, siz de bana demiştiniz ki; ‘İlerde siz sahilden geçerken orası o kadar güzel olacak ki, bugün red verdiğiniz için üzüleceksiniz ve pişman olacaksınız’. Keşke öyle olsaydı. İlk halinden sonra orayı 0.15’ten 0.40 yapıyorsunuz ve tamamen beton yığını haline geliyor. Şunu söylemek istiyorum. İşin özeti şu, iki yılı aşkın süredir burada beraber karşılıklı saygı çerçevesinde, farklı konularda farklı düşünsek de meclis toplantıları yapıyoruz. Bir sıkıntımız yok. Ben burada sizin söylediğiniz her şeyi doğru kabul ediyorum. Halktan bir vatandaşımız bir şey sorduğunda sizin cümlelerinizle cevap veriyorum. Bize vermiş olduğunuz sözü tutmadınız. Öncelikle onu vurgulamak istiyorum. Buradaki herkes şahittir. Dediniz ki, ‘0.15 taks olacak, yeşil alan bol olacak ve siz red verdiğinize pişman olacaksınız.’ Ben bu sözünüzün arkasında durmanızı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN SÖYLEMLERİNE TEZAT”

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Meclis Üyesi Ayhan Ayvaz, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in geçmiş beyanlarını hatırlatarak, “Başkanım siz burada yapılacak olan yapılaşmanın, tamamen betonlaşma olmayacağı şeklinde daha önceki meclislerde beyanlarınız var. Daha önceki meclis kayıtlarında bunlar mevcut. Şimdi burada yan parsellere baktığımızda yüzde 15 ila 25’leri görürken burada taban alanı yüzde 40 olacak olması gerçekten burada yapılaşmanın artacağı yönünde ister istemez bir intiba bırakıyor. Onun haricinde Atakum halkının söylemiş olduğu şeylerden ve gördüğüm durumda burada çok yoğun bir ağaçlaşma var. ‘Acaba burada bu yapılaşma yapılırken bu ağaçlar da mı kesilecek?’ tarzında bir çekince var. Bunun haricinde yine eklemek istediğim, Cumhurbaşkanımızın yatay mimari yatay mimari dediği bir coğrafya için tutup burada yapılaşmayı artırıyor olmamız bu söylemlerle tezat düşüyor” diye konuştu.

“BU MÜDAHALEYİ KABUL ETMİYORUZ”

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan ise, “Biz belediyeyi devraldıktan sonra, buradaki tesise ait hiçbir şeyi değiştirmedik. Yani ne ismini ne de konseptini ne de menüsünü değiştirmedik. Çünkü esas olan politikanın sürdürülebilir olması ve birbirinin devamı olabilmesidir. Sizin de bu konuda dediğiniz gibi, ha Atakum Belediyesi’nde ha Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devir olduktan sonra. Burada hep beraber güzel bir şeye imza attık. İller Bankası’nın otel projesini engellemiş olduk. Orada daha büyük bir beton kitle doğacak idi. O konuda müteşekkiriz. Ama bunu yaparken bu şekilde bir yapılaşma o bizim niyetimizi ve amacımızı değersiz kıldı. Çünkü yeşil alanı kaybettiğimiz anda, ha otel olmuş ha bu şekilde bir yapılaşma olmuş farkı yok. Sürdürülebilir politikanın devamlılığı açısından ilk planda olduğu gibi 0,15’ten devam ediliyor olsaydı, bu durum yaşanmazdı. Çünkü Atakum’un yaşam konforuna ihtiyacı var. Oranın yaşam konsepti ve kültürü daha farklı. Buna saygı duymamız lazım. Bunu bu şekilde kabul etmemiz lazım. Bu şekildeki bir müdahaleyi kabul etmediğimizi beyan etmek isterim. Hani siz diyordunuz ya bazı konularda ‘Sayın Tekcan bu kararla ayağınıza sıkmış olursunuz’ diye, başkanım ben de size aynısını söylüyorum. Siz de bu kararla ayağınıza sıkmış olursunuz. Ben sizi uyarmış olayım” dedi.

“BU TÜR YERLERİ KORUMAMIZ GEREKLİ”

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili İsmail Sevindik ise Yalı Kafe alanının daha önce İller Bankası’nın mülkiyetinde olduğunu hatırlatarak “Bu alanın mülkiyeti keşke ilçe belediyesine geçseydi, bu anlamda kendi tasarrufunu kullanabilseydi. Burada bir alışkanlık, teamül var. Burası Atakum halkının açık alan olarak çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptığı bir yer. Bu tür yerleri korumamız gerektiğini düşünüyoruz. Devlet varsa binayı yıkıp yerine yeşil alan, rekreasyon alanı yapmalı. Bu anlamda Milliyetçi Hareket Partisi’nin oyu çekimserdir, ben kişisel ve mesleki hassasiyetimden dolayı olumsuz oy vereceğim” sözlerini kaydetti.

“MARKA DEĞERİ OLUŞTURACAK TASARIM”

Meclis üyelerinin konuyla ilgili itirazlarının ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, söz konusu alanda yapılacak projeyi ilk defa tanıttı. Başkan Demir, projeyle ilgili şunları kaydetti: “Ahşap ağırlıklı, beton yığını değil. Sergi alanlari sanat faaliyetlerinin icra edilecek olduğu alanlar, restoran kısmı var. Çok fonksiyonel, çok hoş bir bina. Toprakla uyumu müthiş. Böyle bir projeyi orada geliştiriyoruz. Üstünde sürekli çalışıyoruz, şimdi meclis üyelerimizle paylaşıyoruz. Taban alanı toplam alanın yüzde 20’sinin altında. İmalatın toplam alanı 3 bin 800 metrekare olacak. Taks yüzde 40 diyorsunuz ama oradaki alanın yarısının yüzde 40’ını, bunu gözden kaçırıyorsuz. O bir defa yüzde 20. Burada betonlaşma yok. Daha önce Yalı Kafe konseptiyle benzerliği yok. Çok farklı bir şey. Bu, Atakum’dan Türkiye’ye Samsun’un çok önemli bir marka değeri olacak olan bir proje. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelliğiyle 7’den 70’e, yerli yabancı herkesin uğrayacak ve nefes alacak olduğu; betonlaşmaya cevap botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz” dedi.   

İTİRAZ EDİLECEK, YARGIYA TAŞINACAK

Diğer yandan, daha önce de imar planına itirazda bulunulan ve yürütmeyi durdurma kararı alınan Yalı Kafe alanının yeni imar planıyla ilgili de yeniden itirazda bulunacaklarını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan, “Konuyu yargıya taşıyacağız. Atakum’un yeşil alanının yok edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.


Yayın Tarihi: 15/06/2021