Bakanlıktan Her İle En Az Bir Gezici Kütüphane


Bakanlıktan Her İle En Az Bir Gezici Kütüphane

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 44 gezici kütüphane aracına, 10 yeni araç daha eklendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un anahtarlarını törenle teslim ettiği otobüsler Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bingöl, Çanakkale, Kastamonu, Kırıkkale, Mersin ve Yalova’da vatandaşların kullanımına sunulmak üzere yola çıktı.

“İnsan kütüphaneye gidemiyorsa, kütüphane insanın ayağına gelir” ilkesiyle hizmete sunulan yeni araçların teslim töreninde konuşan Bakan Numan Kurtulmuş, gezici kütüphaneleri geçtiğimiz yıl 400 bin insanın ayağına ulaştırdıklarını söyleyerek, “Kısa bir süre içerisinde, her ilimizde en azından bir tane gezici kütüphane olmasını arzu ediyoruz.” dedi.

Kütüphanelerin sadece fiziki mekânlarının düzeltilmesi ve kitap sayılarının artırılmasının yanı sıra kütüphanelerde kullanılan teknolojik imkânların da artırılması için gayret sarf ettiklerine vurgu yapan Bakan Numan Kurtulmuş, KOHA (Kütüphane Otomasyon Sistemi) isimli elektronik sistem ile kütüphaneleri e-devlet uygulamasına entegre ettiklerini kaydetti.

25 Milyon Okur, 20 Milyon Kitapla Buluştu

Türkiye’deki kütüphanelerden istifade eden insan sayısında çok büyük bir artışın olduğuna dikkati çeken Bakan Numan Kurtulmuş, geçen yıl genel olarak 25 milyon civarında insanın kütüphanelerden istifade ederek, kütüphanelerdeki 20 milyona yakın kitapla buluştuğunu söyledi. 

Gezici Kütüphane Projesi

Toplumda okuma alışkanlığını geliştirmek ve yaşam boyu eğitime katkıda bulunmak için gezici araçlarını nitelik ve nicelik olarak yükselten Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerleşik kütüphanelerin bulunduğu yerlerden uzakta yaşayan vatandaşlara gezici kütüphane araçlarıyla hizmet götürüyor.

Gezici kütüphaneler, hasta, engelli veya eve bağımlılar olarak adlandırılabilecek toplumdaki özel grupların; nüfus açısından dağınık bölgelerde yaşayanların veya benzer nedenlerden dolayı yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan insanların bilgi gereksinimlerini karşılamak ve bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlamak üzere, modern kütüphanecilik ilkelerine göre kurgulanmış taşıtlar aracılığıyla hizmet sunuyor.

Kaynak: kultur.gov.tr


Yayın Tarihi: 28/03/2018