Bakan Selçuk, Yeni Eğitim Öğretim Takvimi Modelini Açıkladı


Bakan Selçuk, Yeni Eğitim Öğretim Takvimi Modelini Açıkladı

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının Nisan ve Kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını söyledi.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB Başöğretmen Salonu'nda, "Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli"ni açıkladı.

2023 Eğitim Vizyonu çalışmaları doğrultusunda yeni bir çalışma yürüttüklerini bildiren Selçuk, "Bu faaliyet, yeni eğitim öğretim yılımızın çalışma takvimiyle ilgili yeni bir model. Bu model aslında çok uzun süredir tartışılan ve Türkiye'nin eğitim öğretim çalışma takviminin çok uzun yıllardır üzerinde fikir yürütülen ve toplumdaki değişmelere paralel olarak değişmesi beklenen bir takvim denilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Temel amaç verimliliği artırmak 

Bakan Selçuk, yeni çalışma takvimine ilişkin şunları söyledi:"13 haftalık yaz tatilinin iki haftası, nisan ve kasım aylarında yapılacak birer haftalık ara tatil olarak planlanmış bulunuyor. Bunu yaptığımızda neyi amaçlıyoruz? Bir defa öğrencilerin belirli dönemlerde öğretim faaliyetlerine ara vermelerinin bilimsel araştırmalar da dikkate alındığında daha etkili olduğu ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı yaz tatilindeki süre ne kadar uzarsa 'yaz tatili unutması' dediğimiz faktörün ortadan kalkması da söz konusu olabiliyor. Bizim birdenbire yaz tatilini çok uzun bir dönem için kısaltmamız şu anda söz konusu değil. 2 haftalık bir iş günü içerisinde 11 haftaya düşürülmesi yaklaşık yüzde 10'luk bir indirimden söz ediyoruz. Ama bu ara tatillerin de yıl içerisine yedirilmesi söz konusu."

Ara tatillerde yeni yapılanma

Ziya Selçuk, "Yapılandırılmış olan ara tatillerde çocuklara ve öğretmenlere dinlenme ve etkinliklere katılma fırsatı da veriliyor." dedi. Öğretmenlerin kesintisiz olarak ders faaliyetlerinin yürütüldüğü bir durumda çok yorulduğunu, bu amaçla öğretmenlere de bir nefes alma süresi tanımayı çok elzem gördüklerini vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu doğrultuda ara tatillerde yeni bir yapılanma da söz konusu. Yani bu birer haftalık tatillerin özellikle sadece tatil olarak değerlendirilmemesi, çocukların bazı eğitimsel faaliyetlere katılması, birtakım eğitim çalışmalarının içinde olması da hedefleniyor. Ama ayrıca veli, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim çalışmaları ve bu arada okullarımızın da ara tatillerde bazı fiziki ihtiyaçlarının karşılanması, yenilenmelerinin de hayata geçirilmesi söz konusu olabilecek.

Yaz tatili 11 hafta olacak

Millî Eğitim Bakanlığı, tatil ve okul zamanlarının daha dengeli ve verimli hale getirilmesi için yeni bir eğitim-öğretim çalışma takvimi modeli hazırladı. 13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendi. Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak. Takvime göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekilerek 9 Eylül 2019'da başlayacak. 

18-22 Kasım 2019'da ilk ara tatil yapılacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün) İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020'de başlayacak. 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) 13 Nisan'da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı ise 19 Haziran'da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek. 

Yeni çalışma takvimi ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı. Öğretmenlerin tatil takviminde ise değişiklik olmayacak. Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisine alınacak.

Oryantasyon eğitimleri devam edecek 

Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için de bir fırsat olacak. Ara tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki yenilenmeleri yapılacak. Bunun yanı sıra bir ana tema başlığında; bilim, kültür, sanat ve spor alanında etkinlikler planlanacak. Çocukların ara tatillerde huzurevleri ziyaretleri, yardımlaşma faaliyetleri, aile ziyaretleri, okul kulüp çalışmaları gibi toplumsal fayda çalışmaları yapmalarına imkan tanınacak. Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerine uygulanan "oryantasyon eğitimi" okul açılmadan önceki hafta hayata geçirilmeye devam edecek.


Yayın Tarihi: 16/05/2019