Bakan Koca: “Dışarı Çıkmayalım, Virüse Fırsat Tanımayalım”


Bakan Koca: “Dışarı Çıkmayalım, Virüse Fırsat Tanımayalım”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınında dünyada gelinen noktanın artık olayın başlangıç günlerini unutturduğuna dikkat çeken Bakan Koca, hiç kimsenin dünyanın neresinde olursa olsun bu hastalık yokmuş gibi yaşayamayacağını belirtti. 

“İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor”

“Dünya koronavirüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur” diyen Koca, “Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik. İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor. Mücadele temelde yayılmayı önleme mücadelesidir” şeklinde konuştu.

“Sizi halk sağlığı savaşının kahramanları olmaya davet ediyorum”

Bugünlerin tahammül ve dirayet günleri olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Bugünler geçicidir. Bugün ödevimizi ne kadar iyi yaparsak yarın bununla o kadar övüneceğiz. Başaracağız, bundan şüphe duymuyorum. Bu bir halk sağlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmak, virüsü erken kontrol altına almaktır. Bu savaşta virüse bu gücü tanımayalım. Sizleri bu savaşın kahramanları olmaya davet ediyorum. Bunu kendinizi izole ederek, koruyarak yapacaksınız” dedi.

“Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 63”

Son 24 saatte yapılan test sayısının 14 bin 396 olduğunu söyleyen Koca, “Bugünkü vaka sayısı 2148. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 63. İyileşen hasta sayımız ise 333” ifadelerini kullandı.

“Haftaya 20-25 bin aralığına çıkacağımızı düşünüyorum”

Test sayılarına ilişkin de tablo üzerinden bilgi veren Koca, her hastaya test yapılması gibi yanlış bir algının olduğunu söyledi. Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Günlük test kapasitemiz 15 bini buldu. Şu anda 71 merkezde çalışılıyor. 89 merkeze çıkmak üzere plan yapılmış oldu. Çin’den getirdiğimiz hızlı PCR devreye girdi. Elimizde ayrıca 1 milyon kit olduğunu daha önce söylemiştim. Biz hem merkez sayılarımızı arttırıyoruz, bunu çalışabilecek bütün merkezlere de izin veriyoruz. Haftaya 20-25 bin aralığına çok rahat çıkacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde ise 30 binli rakamları göreceğimizi söylemek istiyorum.”

“Hedef hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak”

“Hedefimiz hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak” diyen Koca, “Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içerisinde ölüm oranımız şu an yüzde 1.58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu ve bunu oranı daha aşağıya düşürme gayreti içerisinde olduğumuzu bilmenizi isterim” şeklinde konuştu.

İl bazında vaka sayısında ilk sırada İstanbul yer alıyor

Virüsün görüldüğü illerin dağılımına ilişkin tabloyu değerlendiren Koca, şunları kaydetti:

“Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Burada görülen ön planda daha çok vakanın İstanbul olduğunu görüyoruz. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor, 853 vaka, onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor. En çok vaka görülen iller, İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Isparta, Sakarya, Adana, Bursa ve Samsun.”

“Bölgesel sıkı tedbirler alınabilir”

Bakan Koca, bundan sonraki süreçte İl Pandemi Kurulları dahil olmak üzere bölgesel daha sıkı tedbirlerin alınabileceğini belirterek “Sağlık çalışanlarımıza, Bilim Kurulumuza güvenelim. Hastalığın yayılmasını, can kayıplarını önlemenin yolu tedbirdir. Önemli olan hareketliliği azaltmak, zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması. Kendimizi izole edelim. Yuvamız, gücümüzdür. Dışarı çıkmayalım. Virüse fırsat tanımayalım” dedi.

“Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzunda”

DSÖ Avrupa Direktörünün Avrupa'da görülen vakaların yüzde 10'unun sağlık çalışanları olduğunu ifade ettiğini aktaran Koca, şunları kaydetti:

“Bunun sayısını vermek çok içimden gelmiyor, 601 kişi. Bütün sorumluluk, sahada bu arkadaşlarımızın omzunda. Özellikle koruyucu malzeme noktasında, eksiklik oluşturmama noktasında her türlü gayret içerisinde olduğumuzdan emin olun. Eğer bu anlamda herhangi birileri 'ben malzemeye ulaşamıyorum' diyorsa, lütfen bize ulaşsın. Bütün birimleri aşarak bize ulaşsın. Bu anlamda hiçbir eksiklik oluşturmayacağız. Sadece son bir haftada bizim dağıttığımız N-95 maske yaklaşık 4 milyon oldu.” 

Kaynak: saglik.gov.tr


Yayın Tarihi: 02/04/2020