Bakan Albayrak, “10 Yıl Sonra Enerji İhracatçısı Olacağız”


Bakan Albayrak, “10 Yıl Sonra Enerji İhracatçısı Olacağız”

Enerji Bakanı Berat Albayrak, doğalgazın daha da ucuzlayacağını, Türkiye’nin 10 yıl sonra enerji ihraç eder hale geleceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı’nın(INGAS 2017) açılışında konuştu. Doğalgaz depolama alanında tarihi adımlar atan Türkiye’nin en geç yılsonuna kadar ikinci yüzer LNG terminalini devreye alacağını ifade eden Albayrak, doğalgaz depolama kapasitesinin de 2021-2022’de yıllık 10 milyar metreküpün üzerine çıkacağını kaydetti. Albayrak ayrıca, yıllık doğalgaz tüketiminin en az yüzde 20 sini depolayarak arz güvenliği sorununu kökten çözmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

“En kötü güne hazırlıklı olacağız” diyen Albayrak “Niye? Çünkü kapımızdan çevremizde savaş eksik olmuyor. Türkiye, a veya b senaryosuna değil, z senaryosuna da hazır olacak bir stratejiyle yürümek zorunda” ifadelerini kullandı.

DOĞU AKDENİZ GAZINDA İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ

Kimi bölge ülkeleri gerginlik politikaları izlemesine rağmen Türkiye’nin aklıselimin hâkim olduğu bir enerji diplomasisi ile Doğu Akdeniz gazının ticarileşmesi için her türlü iş birliğine açık olduğunu yineleyen Albayrak şöyle devam etti:

“2019-2020’de tamamlanması planlanan TürkAkım projesi de Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğine katkıda bulunacak. Geliştirdiğimiz bu projeler, (Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar) tezini doğruluyor. Bölgenin enerjide anahtar ülkesi Türkiye, günlük siyasi tartışmalarla, konjonktürel gelişmelerle veya geçici siyasi endişelerle değerlendirilmeyecek kadar önemli bir bölgesel aktör ve güvenilir ortak” dedi.

GAZ DAHA DA UCUZLAYACAK

Günümüzde satıcılardan ziyade alıcıların domine ettiği bir enerji piyasasına doğru gidildiğini kaydeden Albayrak, böylesi bir piyasada büyük bir tüketici olarak Türkiye’nin daha aktif hale geleceğini ifade etti. Albayrak, “Türkiye’nin elinde bulundurduğu alıcı gücüyle, gaz inşallah daha da ucuzlayacak. Şehirlerde hane halkı da sanayi de daha ucuz gaz kullanacak” dedi.

ENERJİ İHRACATÇISI OLMA YOLUNDA

Enerji Bakanı Albayrak, bugün ciddi bir enerji ithalatçısı konumunda bulunan Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılın ardından enerji ihraç eden bir ülke haline gelebileceğini söyledi. Albayrak, bu hedef doğrultusunda ilerleyen Türkiye’nin, 2015 yılında 190 milyon metreküp olan sisteme günlük gaz verme kapasitesinin bu yılın sonunda 288 milyon metreküpe çıkacağını, bu rakamın ileride 400 milyon metreküpe ulaşması için gerekli yatırımların süreceğini anlattı.

Kaynak: enerjigunlugu.net


Yayın Tarihi: 03/11/2017