Atatürk'ün Makam Aracı Havza Yollarında


Atatürk'ün Makam Aracı Havza Yollarında

    Milli mücadelenin başkenti Samsun’da Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı otomobilin aynısını yaptırdı.

    Orijinaline sadık kalınarak Samsun’da bir firmaya yaptırılan otomobil, görücüye çıktı. Otomobilin ilk test sürüşünü ise Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptı.

   Dönemin tüm ünlü ve güçlü devlet başkanları gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de otomobilin güç ve ihtişam sembolü olduğunun bilinciyle törenlerde makam aracı olarak kullandığı 1934 model Lincoln K serisinin tek convertible versiyonu olan üstü açık otomobilin tıpa tıp benzeri Samsun’da üretildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın talimatı ile orijinalinden yola çıkılarak Yıldırım Karoser firmasında yapılan otomobil, benzerliği ile göz kamaştırıyor.

   Yerli otomobil tartışmaları sürerken İlkadım ilçesi Sevgi Kafe sahilinde görücüye çıkan ata yadigarı makam aracının benzerinin yapılması, görenleri ise şaşkına uğrattı.  Motorundan kasasına, tentesinden ön konsoluna, direksiyonundan iç döşemesine kadar el işçiliği ile yapımı 1.5 ayda tamamlanan otomobil, 80 km hız yapabiliyor. Üstü açılıp kapanabilen antika modifiyeli otomobili orijinalinden ayırmak neredeyse imkansız görünüyor. 4 silindirli siyah renkli otomobilin test sürüşleri ise başarıyla tamamlandı.

   Görücüye çıkan yerli Lincoln makam aracını inceleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, aracı orijinalinden ayırt etmekte oldukça zorlandı. Başarılı bir el işçiliği olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, aracı çok beğendiğini belirterek, ikincisinin yapılması talimatını verdi. 

   Antika görünümlü otomobilin test sürüşünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ve Makine İkmal ve Bakım Onarım Daire Başkanı Mehmet Ekmekçi ile birlikte yapan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, bugüne kadar yapılmış en güzel ve etkileyici bir otomobil olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, “İkinci aracın, 23 Nisan’a yetiştirilmesini istiyoruz. Bunlardan bir tanesini Büyük Önder’in Samsun’dan Havza’ya giderken izlediği güzergaha koyacağız. Ayrıca Atatürk’ün o dönem giydiği Osmanlı kıyafetli balmumu heykelini de otomobile yerleştirip hizmete sunacağız. Vatandaşlarımızın Büyük Önder’i makam aracıyla birlikte görmelerini, bu şekilde milli mücadele ruhunu yaşatmayı ve artırmayı istiyoruz. Diğer aracımızı da şehir içinde, sahilde, Atatürk Heykeli önünde, milli bayramlarımızda kullanıp halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bu araçlarımız aynı zamanda bir turizm öğesi olarak da hizmet verecek. Çok başarılı bir çalışma ortaya çıktı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. 


Yayın Tarihi: 03/03/2016

Diğer Resimler

Atatürk'ün Makam Aracı Havza Yollarında
Atatürk'ün Makam Aracı Havza Yollarında
Atatürk'ün Makam Aracı Havza Yollarında