Atakum 'Kent Konseyi' Kuruldu


Atakum 'Kent Konseyi' Kuruldu

Atakum'u beraber yöneteceğiz

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum Kent Konseyi ile kenti beraber yöneteceklerini ifade ederek, "Atakum Belediyesi'nin hem yetkilerinin hem de sorumluluklarının yüzde 70'ini Kent Konseyi'ne veriyorum. Atakum'u beraber yöneteceğiz ve kentimizi gelecek 50 yıla beraber hazırlayacağız" dedi

Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılması, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesi, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışını benimsemesi için çalışacak olan Atakum Belediyesi Kent Konseyi'nin Olağan Genel Kurulu Yalı Kafe Restoran'da gerçekleştirildi. Genel kurula, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum Belediye Meclisi Üyeleri, Atakum İlçe Emniyet Müdürü Serhat Koray Yağcı, Ondokuz Mayıs Ünversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan genel kurulda Atakum Kent Konseyi başkanlığına OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay seçildi.

BELEDİYENİN YÜZDE 70'İ KONSEYİN
Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Kent Konseyi toplantısının Atakum için çok önemli olduğunu belirterek, "Bu toplantı Atakum Belediyesi açısından çok önemli. Atakum Belediyesi bu toplantıdan sonra tam anlamıyla sahaya çıkmış olacak. Kentin her alanında, kentimizi oluşturan insanlar tarafından belediye hizmetleri yarından itibaren başlatılmış oluyor. Kent konseyi 1900'lü yıllarda 'Yaşadığımız çevreyi tüketiyoruz' diyerek sürdürebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmenin yollarının tıkandığını görmüşler. Habitat ve Yerel Gündem 21 toplantıları gerçekleştirmişler. Kent Konseyi Türkiye'nin iyi bir buluşu. Yerel yönetimler için de devrim niteliğinde bir karar. Biz bu zamana kadar bunu kent yaşantımızda ve yönetiminde hissetmedik. Yasalarda eksiksiz tanımlamalar yapılmış. Yasa üzerine kurulmuş bu konsey kentin geleceğini belirleyecek, kentin yaşanabilir olmasını sağlayacak. Ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çevresinde buluştuğu, kentin kalkınma önceliklerini, sorunlarının, vizyonlarının tartışıldığı, çözümlerinin geliştirildiği ortak aklın yer aldığı konsey olacak. Bir ülkede demokrasi kültüründen bahsedeceksek onun temeli ortak akıldır. Kent kültürü olmadan da demokrasi olmaz. Bu yasa bana bir sorumluluk da veriyor. Herkes duysun. Atakum Belediyesi'nin hem yetkilerinin hem de sorumluluklarının yüzde 70'ini Kent Konseyi'ne veriyorum. Ben bir tek bütçeyi yöneteceğim, o yüzde 30 da oradan. Geri kalanını da beraber yürüteceğiz. Eğer bu kentte ortak aklı kurabilirsek, kentin 50 yıllık geleceğinin altına birlikte imza atabilirsek bizden sonraki nesillerimize ve çocuklarımıza yaşanabilir bir kent bırakmış olacağız. 'Geleceğin kenti Atakum' tanımı bu kadrolarla hayata geçmiş olacak. Bu konuda kararlıyım. Ulaşabildiğimiz kadrolar Samsun'un bu zamana kadar gördüğü en nitelikli, en akademik, partili siyaset kavramından uzak, 'Bu kentte benim de imzam olsun' diyebilecek insanlardan oluşacak. Bu yetmedi, altında bir yığın çalışma gurupları olacak. Sadece bu salonda bulunan insanlardan değil, daha fazla insandan oluşacak. Yasada tanımlanmayan ama olması gereken sivil inisiyatifleri bu karar gruplarında toplayacağız. Emeğimle gece gündüz varım, gelin beraber Atakum'u gelecek 50 yıla birlikte hazırlayalım. Yolumuz açık olsun" diye konuştu.

ATAKUM'U ÖNE ÇIKARACAĞIZ
Kendisinin aday gösterilmesinden ve seçilmesinden son derece mutlu olduğunu ifade ederek teşekkür eden Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Derya Oktay, "Bu beni hem büyük bir heyecana düşürdü hem de önemli bir sorumluluk olduğu için çok düşündürdü. Sadece mesleki yetkinlikle ve deneyimle değil sizlerle birlikte katılımcı bir yöntem izleyerek yerine getirebiliriz. Burada tek amaç yaşadığımız çevreyi, Atakum'u öne çıkarmak. En başta öncelikleri belirlemeliyiz. 'Her şey yapacağız' dersek, hiçbir sonuç vermez. Öncelikleri belirleyerek doğru adımlar atmak bizi sonuca götürecek. Ben sayın Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci'nin konseyimizin ve şahsın yönlendirmeleriyle elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı bilmesini isterim. Bizim mimarlık, şehir planlama veya kentsel tasarımda tek amaç insanların mutlu olmasıdır. Bunu ne binanın tasarım kalitesi sağlıyor ne de kentin belli bir bölümünün çok başarılı bir projeyle sonuçlandırılması sağlıyor. Hep toplumun ihtiyaçlarının ve o yörenin insanının neler beklediğinin anlaşılması çok önemli. TÜBİTAK destekli disiplinlerarası çok büyük bir proje tamamladım. Kentsel yaşam kalitesinin ölçülmesiyle ilgiliydi. Bu uluslararası camiada da bir ağ olarak bana kentte insanların neler beklediği konusunda çok önemli bilgiler kazandırdı. Yaklaşık 600 haneyle yapılan anketlerle önemli sonuçlara vardık. Bu konseyde Atakum'un en büyük ihtiyaçları, sorunları ve Atakum'u öne çıkaracak kazanımlar neler olacak bunu düşünmemiz gerekecek. Bu konuda sizlerden de büyük destek isteyeceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum, hayırlı olmasını diliyorum" sözlerini kaydetti.

YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ
Yapılan seçimlerde Atakum Kent Konseyi Yürütme Kurulu şu isimlerden oluştu: Başkan Prof. Dr. Derya Oktay, Genel Sekreter Şeref Aydın, Servet Baskan, Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, Canan Berk, Günseli Baskan, Eylem Oktay, Av. Leyla Güntekin Çoruh, Serkan Kalkan, Meltem Tunç, Cevdet Karaca, Cansu Ege İvgin, Emine Uyarer, Afşar Duman, Prof. Dr. Gülten İmamoğlu, Av. Burhan Uyan, Serdar Bayramkaya, Gamze Birsöz Koç, Seher Çakır, Nihat Alparsan.


Yayın Tarihi: 15/09/2019