Mide Kanseri En Çok Görülen 4. Kanser Türü


Mide Kanseri En Çok Görülen 4. Kanser Türü

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Kliniği "Mide kanseri" hakkında bilgilendiriyor...

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastaneleri Genel Cerrahi Kliniği doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, "Araştırmalara göre; Mide kanseri, en çok görülen 4. kanser türüdür. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Çiğ ve yanmış et yemek ve tuzlu besinleri aşırı tüketmek mide kanserine yakalanma riskini artırmaktadır" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastaneleri Genel Cerrahi Kliniği doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, "Mide kanseri nedir, nasıl oluşur, belirtileri ve tedavi yöntemleri" hakkında önemli bilgiler verdi.

Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, "Mide, yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında besinlerin sindirime hazır duruma getirildiği organdır. Sindirim kanalının en geniş bölümü midedir. Mide Kanserinin tedavisi cerrahidir. Mide kanserinde cerrahi tedavi en önemli aşamalardan biridir ancak son yıllarda hastalığın durumuna göre önce kemoterapi sonra cerrahi tedavi uygulamaları da yapılmaktadır. Mide kanseri sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar.

Araştırmalara göre; Mide kanseri, en çok görülen 4. kanser türüdür. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla görülür.

Beslenme alışkanlığı mide kanserin görülme olasılığında önemli yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, Eti çiğ olarak tüketmek, mangalda yanmış etin yenilmesi ve Nitrat ve nitrit tuzları da midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir.

Mide kanserine yakalanan hastaların %95'inde iştahsızlık ve zayıflama şikayeti görülmektedir. Bazı hastalarda ise mide kanaması, kansızlık, büyük abdeste gizli kanama mide kanserinin belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Kanserin ilerlediği hastalarda hastalarda midede ağrı, mide bölgesinde ele gelen sertlik, kusma ve karında asit birikimine bağlı şişlikler gözlemlenmiştir.

Hastalığın teşhisinde temel tanı aracı üst gastrointestinal Endoskopidir. Bu yöntemle mide mukozası tümüyle görülür ve şüpheli alanlardan biyopsi alınarak hastalık teşhis edilebilir. Tanı kesinleştirildikten sonra yayılımı belirlemede en sık kullanılan tetkik bilgisayarlı tomografidir. Mide kanserinin tedavisi cerrahidir. Mide kanseri tedavisinde kemoterapi ve radyoterapinin yeri son derece sınırlıdır. Bu anlamda hasta mutlaka bir uzman doktor tarafından detaylı muayenesi yapılması ve tedavi süreci belirlenmelidir." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 21/12/2017