Lozan Konusunda Hâlâ Anlaşılmayan Bazı Noktalar Var


Lozan Konusunda Hâlâ Anlaşılmayan Bazı Noktalar Var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada Lozan Antlaşması'na ilişkin hâlâ anlaşılmayan bazı incelikler olduğunu belirterek, “Batı Trakya’da maalesef oradaki Müslümanların başmüftüsünü oradaki imamlar, din adamları seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan Antlaşmasının uygulamada olduğunu söylüyoruz? Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan’ın uygulanabilirliğini bu şekilde ortaya koymamız lazım” dedi.

Görüşmenin basına açık bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos, ziyarete ve iki ülke arasındaki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bugünün iki ülke adına önemli bir gün olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar’ın ziyaretinden 65 yıl sonra gerçekleşen ziyaretin kendisine nasip olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti ve ziyaretin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcına vesile olmasını diledi.

Ziyareti öncesinde bir Yunan televizyonuna verdiği demeçte, “Lozan'da güncellemeye ihtiyaçlar var” açıklamasına cevaben Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos’un; “Lozan Antlaşması, ikili ilişkiler açısından hiçbir boşluk bırakmayan, tamamlanması gerekmeyen muğlak bölge sınırı veya kuramı taşımayan bir antlaşmadır. Bunun tartışılacak, gözden geçirilecek, reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz” sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirmelerde bulundu.

“LOZAN, SADECE TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA BİR ANTLAŞMA DEĞİL”

Lozan Antlaşması konusunda hâlâ anlaşılmayan bazı noktaların olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “94 yıl önce yapılmış bir antlaşma ve bu antlaşma sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış bir antlaşma değildir. Bu antlaşmanın 11 taraf ülkesi vardır. Düşünün ki Lozan Antlaşması’nda Japonya bile var, İngiltere var, Portekiz var. Bütün ülkelerle beraber hepsini kapsayan bir antlaşma, bunu konuşuyoruz” dedi.

Geçen 94 yıl içerisinde dünyanın adeta yeniden inşa edilip yeniden kurulduğunu, bu süre içinde Türkiye ile Yunanistan arasında da birçok şeyin değiştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mesela Lozan’da buradaki Türklerle ilgili ‘Müslüman azınlık’ ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz, doğrudur; ama aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde ‘Türk’ ifadesi geçmektedir. Bu kararlarıyla da orada vardır” diye konuştu.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 07/12/2017