YEDAŞ Akıllı Şebekesi Siber Güvenlik Önlemleri ile Daha Güvenli


YEDAŞ Akıllı Şebekesi Siber Güvenlik Önlemleri ile Daha Güvenli

Dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde elektrik dağıtım şirketlerine yönelik siber güvenlik tehditlerinin artmasını dikkate alan YEDAŞ, elektrik dağıtım şebekesini, siber saldırılara karşı korumak amacıyla “Akıllı Şebekede Siber Güvenlik Standardizasyonu” projesini hayata geçiriyor.

Siber Saldırılara Karşı Şebekeyi Korumak Amacıyla Özel Bir Model Geliştiriyor

Siber saldırıların da artık doğal afet, yangın gibi elektrik dağıtım şebekesi için tehdit olduğu gerçeğinden hareket eden YEDAŞ, değişen risk profillerine göre önlemler almak üzere çalışmalara başladı. Dağıtım şebekesinde ve akıllı şebeke yapısında siber güvenlik tehditlerine karşı güvenliği sağlayacak bir model oluşturarak bu hedef doğrultusunda güvenli bir yapı için alınması gereken aksiyonları ve standartları belirliyor. Ar-Ge çalışanları tarafından ilk olarak ihtiyaçlar, mevzuatlar ve mevcut teknolojik alt yapıyı siber güvenlik açısından değerlendirdi. Uzaktan izleme sistemlerinin, uzman olmayan kişiler tarafından ele geçirilmesine; zararlı yazılımlarla bilginin dışarı sızması veya çalınmasına; akıllı sayaç ile merkez arasında bilgi alışverişinin manipüle edilmesine karşı kritik alt yapının güvenliğini sağlamaya yönelik geliştirmeler yapıyor. 

Şebeke Güvenliği Ülke Ekonomisi ve Hizmet Kalitesi Açısından Çok Önemli

YEDAŞ Genel Müdür Vekili & Dağıtım Direktörü Akın ŞAHİN,  “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektrik; üretim yapmak, hizmet sunmak, iletişim kurmak için en temel ihtiyacımız haline geldi. Siber saldırı nedeniyle yaşanabilecek geniş kapsamlı ve uzun süreli bir elektrik kesintisi sonucu, fabrikalar, iş yerleri, alışveriş merkezleri, hastaneler, kamu kurumları çalışamaz ve kazanç sağlayamaz. Hem ülke ekonomisi hem de sürekli elektrik için dağıtım şebekemiz ve izleme sistemlerimizin, güvenlik risklerine karşı daha dirençli olması amacıyla Akıllı Şebekede Siber Güvenlik Standardizasyonu projemiz üzerinde çalışmalar yapıyoruz. 14 farklı kontrol alanında siber güvenlik mevcut durum olgunluk değerlendirmesini tamamladık ve hedefleri belirledik. Teknik zafiyet değerlendirme fazı için, Endüstriyel Kontrol Sistem Güvenliği Kılavuzu’nu temel yöntem olarak benimsemekle beraber diğer kaynakları da inceleyerek YEDAŞ endüstriyel kontrol sistemleri topolojisine özel bir yöntem geliştirdik” dedi.


Yayın Tarihi: 09/04/2018