Yöresel Ot Yemekleri Festivali'nin Açılışı Gerçekleştirildi


Yöresel Ot Yemekleri Festivali'nin Açılışı Gerçekleştirildi

'İçinde Yaşadığın Güzelliklerin Farkına Var' temasıyla Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde düzenlenen 5. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi. 

Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği ve Samsun Turizmciler Derneği tarafından ilimizde doğanın zenginliğinin, otların çeşitliliğinin ve bu otlarla pişirilen yemeklerin tanıtılarak hem unutulmamasını, hem de gelecek kuşaklara aktarılabilmesi; sağlıklı ve doğal beslenmenin öneminin giderek arttığı bu dönemde, otları tanıyıp bilenlerle, tanımak isteyenlerin buluşmasını sağlamak amacı ile ’5. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali düzenlendi.

Açılış töreni öncesi Atakum Sanat Merkezi bahçesinde protokol üyeleri ve vatandaşlar ile birlikte yöresel yenilebilir otların ve ot yemeklerinin tanıtıldığı stantları gezen Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun yöremizde yapılan geleneksel ot yemekleri hakkında bilgi aldı.

Ardından bir selamlama konuşması yapan Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, Böyle bir festivali 5. defa düzenlemekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, festival hakkında bilgi verip, katılımcılara teşekkür etti.

Bu sene 5.’sini düzenlenen Ot Yemekleri Festivalinin özellikle Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç’in çabalarıyla gündeme geldiğini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, “Biz bu festivali Dilek Genç hanımın sayesinde yapıyoruz. Bu festivali geleneksel hale getirerek, bölgeyi ot yemekleri merkezi haline getirmesini arzu ediyoruz” dedi.

Festivalde bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Samsun tarım kenti diyoruz. O anlamda tarım kenti özelliğini öne çıkaran ot yemekleri festivalinin düzenlenmesi çok anlamlı. Bu gün bu festivalin 5.’sini açıyoruz. Samsun aynı zamanda bir turizm kenti diyoruz. Samsun’un büyük potansiyeli var. Samsun’un bu potansiyellerini her zaman daha iyi kullanması gerektiğini söylüyoruz. O anlamda bu ot yemekleri de Samsun’un önemli potansiyellerinden birisi. Ben bu gün bu potansiyelleri festivalde stantları gezerek gördüm. Biliyorsunuz son yıllarda insanlar suni yiyeceklerden ve paketlenmiş yiyeceklerden kaçıyorlar. Doğal yiyeceklere ve doğal ürünlere karşı bir yönelme var. İşte tam da onun yerindeyiz. Samsun doğal ve ot yiyeceklerinin merkezi. Geçmişteki tecrübelerden de yola çıkarak hanımefendiler hangi bitkiden, hangi ottan, hangi yemeği yaparız çabasına girmişler. Emeklenirinize ve elllerinize sağlık” dedi.

Geçmişte atalarımızın, dedelerimizin, ninelerimizin bu ot yemeklerini yaptıklarını söyleyen Vali Osman Kaymak, “Bu yemekleri bu gün gün yüzüne çıkarıyoruz. Hatta biraz önce stantları gezerken bu kırcan otlarından, lahanalardan ve diğer otlardan yapılan yemeklerle atalarımız bu coğrafyada ayakta kaldılar diye bir söz ettim. İnşallah bunları daha iyi geliştirip, canlandırmamız lazım. Bunların sürekli olması lazım. Sadece festivalde gösterip kapanıp gitmemesi lazım. Bunların kalıcı iş yerlerinde sürekli üretim yapılarak insanların ihtiyacına sunulması lazım. Ben inanıyorumki çok değerli Samsunlular açılıştan sonra burayı gelip gezeceklerdir. Burada yapılan ot yemeklerini göreceklerdir. Bu yemekleri yapan hanım kardeşlerimiz bu yemekleri evlerinde yapıyorlar ama satacak yerleri yok. Bunu daha çok geliştirmek ve pazarlamak istiyorlar. Onun için desteklere ihtiyacı var. Belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin de destekleriyle inşallah bu arkadaşlarımızın daha çok üretmesi ve ürettiklerini satması ve tüketicilerin de bunları rahat bir şekilde alması için gayret ortaya koymamız lazım.” şeklinde konuştu.

Vali Osman Kaymak, 18-23 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Ot Yemekleri Festivalinin açılış kurdelesini kestikten sonra 55 ot çeşidiyle yapılan ot kavurması yapımına yardım etti.


Yayın Tarihi: 20/06/2019