Vergi İndirimleri Piyasaları Canlandırır


Vergi İndirimleri Piyasaları Canlandırır

Akaryakıtta beklenen vergi indiriminin piyasaları canlandıracağını ve enflasyonun da azalmasını sağlayacağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Uzun zamandır akaryakıtta vergi indirimi yapılması gerektiğini söylüyorduk. Beklediğimiz vergi indirimlerinin gündeme gelmesi tüm esnaf camiasını umutlandırdı. Vergi indirimleri vatandaşın alım gücünü artıracağı için piyasaları canlandıracak, aynı zamanda enflasyonun da azalmasını sağlayacak” dedi.

“AKARYAKITTA VERGİ İNDİRİMİ İLE BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ VURULACAK”

Ekonomiye yapılan müdahaleler ile bir yerin düzeltilirken bir başka yerin bozulabileceği endişesi taşındığını ama akaryakıtta yapılacak vergi indirimlerinin böyle bir sonuç doğurmayacağını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Akaryakıtta vergi indirimi yapılmalı derken maliye bürokrasisi haklı olarak gelir kaybını düşünüyordu. Ancak vergi indirimi her zaman vergi gelirlerinin azalacağı anlamına gelmez. Akaryakıttaki fiyat indirimi vatandaşın alım gücünü artıracağı için piyasaların canlanmasını sağlayacak, bu da dolaylı yoldan vergi gelirlerini artıracak. Ancak aynı zamanda ekonomiyi büyütürken enflasyonun da azalmasına neden olacak. Dolayısıyla bir taşla üç kuş vurulmuş olacak. Ticari araçlarda kullanılan akaryakıtın vergisi daha fazla azaltılırsa bunu enflasyondaki etkisi de daha fazla olur. Bunun için beklenen vergi indirimleri bir an önce hayata geçirilmeli” şeklinde konuştu.

“BENZİNİN VERGİSİ DAHA FAZLA İNDİRİLMELİ”

Türkiye’de benzin tüketiminin motorinin onda biri olduğunun altını çizen Palandöken, “Rafinerilerimizde ürettiğimiz benzinin hepsini yurt içinde satamadığımız için yurt dışına ucuz fiyatla ihraç ederken, motorin talebini karşılamak için ham petrolün yanında ayrıca motorin de ithal ediyoruz. Benzinin vergisi motorinden daha fazla indirilirse hem benzinli araçlara olan talep yeniden artmaya başlar, hem çevreye daha az zarar veren yakıt kullanılmış olur hem de ithalatımız azalır. Bu nedenle benzinin vergisi motorinden daha fazla azaltılırsa bir taşla üç değil beş kuş vurmuş oluruz” sözlerine yer verdi.

BEYAZ EŞYA, ELEKTRONİK VE OTOMOTİVDE GEÇİCİ SÜRELİ VERGİ İNDİRİMİ YAPILMALI

Geçen yıl beyaz eşyada ve mobilyada yapılan vergi indirimlerinin ekonomiye etkisinin son derece olumlu olduğunu tüm istatistiki verilerde gördüğümüzü söyleyen Palandöken, “Özellikle elektronik ürünlerde, beyaz eşyada ve küçük ev aletlerinde bir kez daha geçici süreli vergi indirimine ihtiyaç var. Bu indirimleri bazı sektörlerde canlılık sağlamayı çalışmak gibi görmemek gerekir. Bu sektörlerdeki indirim önce bunlara bağlı yan sektörleri, ardından da çarpan etkisiyle diğer tüm sektörleri etkiler. Ayrıca otomotiv sektöründe yapılacak geçici bir vergi indirimi de ekonomide çok büyük bir etki yapacaktır. Vakit kaybetmeden vergi indirimleri bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.


Yayın Tarihi: 28/04/2018