Üniversite Mezunu Gençlere İstihdam Fırsatı


Üniversite Mezunu Gençlere İstihdam Fırsatı

Bafra İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürü Yakup Ergenlik, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında yer alan ‘İşe İlk Adım Projesi’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bu proje ile üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasasında kalıcı istihdamının sağlanması ve nitelikli işgücü talebinde bulunan işverenlerin de aradığı özelliklere sahip elemanları istihdam edebilmelerini temin etmek açısından büyük önem taşıdığını belirten Yakup Ergenlik bilgilendirmelerinin devamında şunları söyledi;

“ ‘İşe İlk Adım Projesi’ sayesinde, yüksekokul veya fakültelerden mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programlarına dâhil edilerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacaktır. Düzenlenecek program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecektir. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise on iki ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecektir.

Zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin %50’sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından on iki ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi ve İl Müdürlüğü ile yeni bir sözleşme imzalanması durumunda istihdam edilecek bu kişiler için on iki ay süresince net asgari ücretin %25’i İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecektir.

Söz konusu proje kapsamında işbaşı eğitim programları;

  • İmalat ve bilişim sektöründe 6 ay,
  • Muhabirlik mesleğinde 9 ay,
  • Diğer sektörlerde 3 ay,
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ise ilgili mevzuatta ve Genel Müdürlük talimatları doğrultusunda belirlenen sürelerde düzenlenecektir.

Örneğin; İmalat sektöründe düzenlenen 6 ay süren İşbaşı Eğitim Programında işe alınan üniversite mezunu gencimize günlük 61,5 TL cep harçlığı ve GSS İŞKUR tarafından karşılanıyor. İşveren de 6 ay boyunca istihdam ederse ve 1 yıl daha istihdam edeceğini taahhüt ederse; 6 ay süren zorunlu istihdam ücretinin yarısını İŞKUR’dan alacak. Bir yıllık istihdam döneminde ise %25’ni İŞKUR’dan alacaktır.

Proje kapsamında verilecek destek 01.08.2018-31.12.2018 tarihleri arasında açılan programları kapsayacaktır.”


Yayın Tarihi: 24/10/2018