Türkiye-Rusya Arasındaki Gelişmeler İş Dünyasını Umutlandırdı


Türkiye-Rusya Arasındaki Gelişmeler İş Dünyasını Umutlandırdı

Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme adımları iş dünyasına umut verdi. İki ülke arasında atılan dostluk adımlarını değerlendiren Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Rusya ile yaşanan olumlu gelişmeleri iş dünyası olarak umut verici olarak karşıladıklarını söyledi.  

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, uçak kriziyle başlayan Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesini iş dünyası adına çok önemli bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.  İki ülke arasında yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Başkan Murzioğlu, “Gelişmeler ilerisi için oldukça umut verici. İlişkilerimizin normalleşmesi ve mutabakat sağlanması iki ülke arasındaki ticaret hacmini doğrudan artıracaktır. Ülkemiz ile Rusya’nın yakınlaşması sadece Türkiye’nin değil, kentimiz başta olmak üzere bölgemizi de genel anlamda etkileyecektir. İlimizin de en önemli ticaret partnerlerinden biri olan Rusya ile ilgili yaşanan olumlu gelişmeleri iş dünyası adına önemli görüyor  ve yakından takip ediyoruz” dedi. 

Murzioğlu: “En büyük payı almak istiyoruz” 

Rusya’nın Karadeniz kıyı çanağında Türkiye’ye en yakın kapısının Samsun olduğunu hatırlatan Başkan Murzioğlu, “Böylesi önemli bir ticaret partneri olan bir ülkeyle ilişkilerin askıya alınmış olması şüphesiz iş dünyası adına olumlu bir durum değil. Ancak ileriye bakmak gerektiği kanaatindeyim. Rusya sadece ticari anlamda değil, kültürel anlamda önemli bir partner. Şüphesiz daha bölgesel bağlamda da güçlü bir aktör. Ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda her geçen gün işbirliğimizin artacağı  Rusya ile ilişkilerimizin dostluk düzeyine çıkarılması açısından gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın gerekse hükümetimizin girişimlerini oldukça önemli ve değerli buluyorum” diye ifade etti.

Samsun, Türkiye’nin kuzeye açılan kapısı

Türkiye’nin kuzeye açılan kapısını Samsun olduğunu vurgulayan Başkan Murzioğlu, “Denizyoluyla sevkiyatında en kısa güzergah Samsun-Novorossisk arasıdır. Türkiye denizyoluyla Rusya'ya yapmış olduğu ihracatın büyük bir kısmını Samsun Limanından yapmaktadır. Bu açıdan işbirliğinin geliştirilmesi kentimizi doğrudan etkileyecektir. Samsun'un ihracatının geliştirilmesi bağlamında yapmış olduğumuz çalışmalarda Rusya'yı temel partner belirlememiz bu anlayış itibariyledir. Rusya'ya pek çok defa ziyaretler gerçekleştirdik, işadamları heyetleri ağırladık. 2014 Kasım ayında Krasnodar'da Samsun İş Günleri" etkinliğini düzenledik. Mobilya ve gıda firmalarımız ürünleriyle birlikte götürüp orada büyük bir fuar organizasyonu gerçekleştirdik, daha da önemlisi Krasnodar kentinde bir "Samsun" algısı oluşturduk. Yine Valilik ve Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ile karşılıklı uçak seferlerinin düzenlenmesi hususunda gösterdiğimiz gayret de kamuoyunca bilinmektedir.  Bu bağlamda geçmişte kurmuş olduğumuz işbirliği temellerini güçlendirerek karşılıklı diyaloğun geliştirilmesi birinci önceliğimizdir. Hali hazırda dostluk zemininde Novorossisk ve Krasnodar'da güçlü ilişkilerimiz var. Bundan sonra da projelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Yayın Tarihi: 15/08/2016