Türkiye, Organ Nakli Konusunda Hızlı İlerleyiş Gösterdi


Türkiye, Organ Nakli Konusunda Hızlı İlerleyiş Gösterdi

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası kapsamında farkındalığı artırmak amacıyla, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)  Sağlık Bilimleri Sosyal Hizmet Bölümü iş birliği ile konferans düzenlendi. 

Sağlık Bilimleri Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansa; OMÜ Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Hekim Dr. Mehmet Kazak, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Murat Terzi, “Sigara, alkol ve çevresel faktörler gibi durumları kontrol edip organlarımıza zarar vermemeliyiz”

Konferansta açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Murat Terzi, “Organlarımızı korumak için günlük hayattaki alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz ve sağlığımızı korumamız gerekiyor. Tıp fakültesi akademisyenlerinden birisi olarak bu konunun ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Doğduğumuz andan itibaren sağlığımızı korumamız ve hasta olmamamız çok önemli. Özellikle anne gebelik sürecine girdiğinden itibaren çok dikkat etmeli. Organlarımızdan bazılarına primer müdahale edebiliyoruz. Ama böbrek, kalp, karaciğer gibi organlarımızı daha dikkatli muhafaza etmeliyiz. Sigara, alkol ve çevresel faktörler gibi durumları kontrol edip organlarımıza zarar vermemeliyiz.” dedi.

“Türkiye, organ nakli konusunda hızlı ilerleyiş gösterdi”

Organ naklinin Türkiye’deki durumuna değinen Prof. Dr. Terzi, “Türkiye, organ nakli konusunda hızlı ilerleyiş gösterdi. Örneğin Trabzon’da karaciğer nakli bekleyen hastaya Diyarbakır’da uygun organ varsa hızla ulaştırabiliyor. Kalite anlamında, ulaşılabilirlik anlamında, organ nakli gerçekleşen hastaların sayısında artış gözlemleniyor. Bunları geliştirebilmek için de organ bağışını önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Konferans, Dr. Mehmet Kazak’ın hazırladığı sunumu gerçekleştirmesi ve öğrencilerin sorularını yanıtlaması ile sona erdi.


Yayın Tarihi: 03/11/2023 - 16:38