Türk İslam Eserleri Müzesinin Işıkları Ramazan Ayı Boyunca Sönmeyecek


Türk İslam Eserleri Müzesinin Işıkları Ramazan Ayı Boyunca Sönmeyecek

Osmanlı’nın son müzesi ve ilk Türk müzesi olma unvanlarına sahip, tarihi Sultanahmet meydanındaki Türk İslam Eserleri Müzesinin ışıkları Ramazan ayı boyunca sönmeyecek.

Türk ve İslâm sanatının nadide eserlerini bir araya getiren ve her yıl yüz binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan müze bu yıl da gece 01.30’a kadar açık olacak.

Her Bölümü Ayrı Bir Müze

İstanbul’un en önemli turistik merkezlerinden Sultanahmet meydanında bulunan ve özellikle Ramazan aylarında ziyaretçilerin akınına uğrayan Türk İslâm Eserleri Müzesinin birçok bölümü başlı başına bir müze oluşturacak zenginlikte.

Müzenin büyük bir çeşitlilik gösteren koleksiyonları, İslâm sanatının en erken döneminden 20’inci yüzyıla uzanan bir çizgide Emevi, Abbasi, Kuzey Afrika (Magrip), Endülüs, Fatımî, Selçuklu, Eyyubî, Îlhanlı, Memlûk, Timurlu, Safavî devletleriyle çeşitli Kafkas ülkeleri, beylikler ve Osmanlı Dönemi eserlerinden oluşuyor.

Bilim Dünyasına Işık Tutuyor

Halı, el yazmaları, ahşap, taş, cam-maden-seramik ve etnografya bölümleriyle büyük ilgi gören Türk İslâm Eserleri Müzesinde el yazmalarının sergilendiği alan ise hemen hemen hiçbir koleksiyonda eşine rastlanmayacak nitelikte.

Erken İslâm Dönemi’nden 20’inci yüzyıla kadar uzanan geniş bir zaman dilimi ve İslâm ülkelerinin geniş coğrafyasındaki ülkeleri kapsayan bu koleksiyon, Osmanlı sultanlarının kendi adlarına yaptırdıkları vakıf binalarındaki kütüphaneler için dönemlerinin en usta sanatçı ve hattatlarına yazdırdıkları veya onlara hediye edilmiş eserlerle ayrı bir boyut kazanıyor.

Ayrıca ferman, berat, vakfiye gibi benzersiz belgeler de içeren koleksiyon, sayısı 18 bin 298’i bulan eser sayısı ile bilim dünyasına da ışık tutuyor.

Koleksiyon, eserlerin çoğunun geldikleri yerin bilinmesini sağlayan vakıf kayıtları nedeniyle de büyük bir belge değeri taşıyor.

Yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan eşsiz eserler bu Ramazan’da da gecenin geç saatlerine kadar ziyaretçilerini bekliyor.  


Yayın Tarihi: 07/05/2019