Türk Basında Sansürün Kaldırılışının 114'üncü Yıl Dönümü


Türk Basında Sansürün Kaldırılışının 114'üncü Yıl Dönümü

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti'nden '24 TEMMUZ' mesajı;

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yusuf Ziya Çakır, Türk basında Sansürün Kaldırılışının 114'üncü Yıl Dönümü'nde," 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Tarihler 24 Temmuz 1908'i gösterdiğinde, Meşrutiyet'in ilanından 1 gün sonra gazetelerin ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başladığını hatırlatan Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"24 Temmuz, 1971 yılından bu yana 'Basın Bayramı' ya da 'Basın Özgürlüğü Günü' olarak kutlanırken, son yıllarda 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' olarak anılmaktadır. Bugünü anlamlı kılan olay ise 1908 yılında, o dönemin aydın gazetecilerinin, padişahın adamlarına baskı kalıplarını vermeyi reddederek, sansüre karşı ilk direnişi gerçekleştirmeleridir. Yani bu açıdan 24 Temmuz gerçek gazeteciliğin başladığı gündür."

SIKINTILAR BÜYÜK

Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunlardan en çok etkilenen meslek grubu geliri mahdut olan medya sektörü olduğuna da dikkati çeken Başkan Çakır," Ülkemizin her noktasında yazılı, görsel ve internet medya kuruluşları var olma mücadelesi vermektedir. Sağlıklı bir medyaya ulaşmak için ekonomik bağımsızlık kaçınılmazdır. Devletin medyaya desteğini arttırması ortak beklentimizdir."

Sonuç olarak, sorunlarımızın çözümü konusunda mücadelemizi artırarak sürdüreceğiz. Bu yönde umutsuz bir çaba içerisinde olmayacağız. Bu düşünceler ışığında tüm meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutluyor, sağlık, başarı ve esenlikler diliyorum."


Yayın Tarihi: 23/07/2022 - 15:53