Turizme Yönelik İşbirliğine Hazırız


Turizme Yönelik İşbirliğine Hazırız

Samsun ve Orta Karadeniz’in önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından Karadeniz Turizm Profesyonelleri (SKAL Int.)  Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Vezirköprü ilçesinde yerel Turizmin geliştirilmesine yönelik olarak Vezirköprü İlçe Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis’i makamında ziyaret ederek görüştü İkili görüşmede Başkan Edis, Turizme yönelik işbirliğine hazırız mesajı verdi.

Karadeniz Turizm Profesyonelleri SKAL Derneği Başkanı Yavuz, Vezirköprü İlçesinin önemli tarihi ve Turistik merkezlerinin sektöre kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, Vezirköprü ilçesinde bir dizi temaslarda bulundu.

Ziyaret Programının ilk durağı Vezirköprü İlçe Belediyesi oldu. İlçe Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ile Başkanlık Ofisinde bir araya gelen Karadeniz SKAL Derneği  Başkanı Yavuz, Vezirköprü İlçesinin Tarihi ve Turistik değerlerinden Şahinkaya Kanyonu, Oymaağaç Höyüğü gibi önemli merkezlerin Turizme kazandırılması ve sektörel faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.  Yerel Turizmin geliştirilmesinde tanıtımların ve teşviklerin önemine değinen Başkan Yavuz görüşmesinde şu hususlara değindi:

ACİL OLARAK ‘ORTA KARADENİZ TURİZM ROTASI’ OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI BAŞLAMALI

“Samsun ve ilçelerinde Yerel Turizmle ilgili olumlu ve kayda değer çalışmalar yapılıyor. Vezirköprü ilçesi de kültürel, tarihi ve turistik değerleriyle sektörde öne çıkan ilçelerimizden birisi. İlçede Turizmin daha da gelişebilmesi için insanların buraya getirilmesi gerekiyor. Şu an ilçemizde yaşanan en büyük sorunlardan birisi de budur. İlçedeki Şahinkaya Kanyonunu Haziran ayı başına kadar 4 bin civarında kişi ziyaret etmiş. Bu rakam yeterli değil. Buraya çok daha fazla yerli ve yabancı turistin gelebilmesi gerekir. Bu sağlanmazsa bölgeye yapılan yatırımın da bir değeri ve önemi kalmayacaktır. O nedenle Turist potansiyelinin artırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç var” dedi.

 Vezirköprü’nün tanıtılmasının Turist sayısındaki artışı sağlamada yeterli olmadığını belirten Yavuz, Orta Karadeniz Bölgesinin Amasya, Samsun, Çorum, Tokat gibi illeri içine alacak şekilde bir rota haline getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bakanlığın, STK’ların ve Yerel Yönetimlerin de desteğinin alınmasının önemine değinen SKAL Derneği Başkanı Yavuz, konuyla ilgili yetkililere 2024 sezonu için yapılması gereken konu başlıklarını ilettiğini belirtti.

YETKİLİ KURUMLARLA EŞGÜDÜMLÜ HAREKET ETMELİYİZ

Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis de konuşmasında yerel Turizmin geliştirilmesinde yetkili kurumların birlikte eşgüdümlü hareket ederek Turizme yönelik projelerde birlikte yer almalarının zorunluluğuna değinerek bu tarz çalışmaların sadece Belediyelerin görevi olmadığını, özel şirketlerin de bölgede yatırımı teşvik edici çalışmalar yapmaları gerektiği hususunu dile getirdi. Başkan Edis, Vezirköprü Belediyesi olarak yeşil alanların oluşturulması, Kapalı Yüzme Havuzu, Kültür Merkezi Binası, Tarihi Bedestan Çarşısının Restorasyonu gibi önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek altyapı çalışmalarını da sürdürdüklerini söyledi.

STK’LARLA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Vezirköprü İlçe Belediye Başkanı Edis, ilçede yerel turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmalarla ilgili Belediye olarak sivil toplum kuruluşlarıyla her zaman işbirliğine hazır olduklarını belirterek SKAL Dernek Başkanı Yavuz’a desteklerini sundu.

Görüşmenin ardından Turizm Profesyonelleri SKAL Derneği Başkanı Yavuz, ziyaret programının ikinci durağı olan Vezirköprü İlçesine bağlı Oymaağaç Köyünde yer alan, Hitit dönemine ait tarihi Oymaağaç Höyüğü, Nerik Antik Kentini ziyaret etti. Burada kazı çalışmalarını sürdüren ekibin başında yer alan Arkeolog ve Öğretim Üyesi Prof. Rainer Czichon ile bir araya gelen Yavuz, kazı çalışmalarıyla ilgili kendisiyle görüşerek bilgi aldı. Arkeolog Czichon, tarihi mekândaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek özellikle kazı çalışmalarının, mekânın tarihi dokusuna zarar vermeden büyük bir titizlikle yürütüldüğüne vurgu yaptı. Höyüğün içinde Hitit İmparatorluğunda önemli rol oynayan bir şehir saklandığını belirten uzman arkeolog, kazı çalışmalarında önemli tarihi bulguların da ortaya çıkarıldığına işaret etti.

Karadeniz SKAL Derneği Başkanı Yavuz da Alman asıllı Arkeolog Czichon’dan övgüyle söz ederek kendisini ve ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.

KARADENİZ SKAL DERNEĞİ BAŞKANI YAVUZ İZLENİMLERİNİ AKTARDI

SKAL Derneği Başkanı Yavuz’un ziyaret programının üçüncü ve son durağı eşsiz doğal güzelliğiyle dikkat çeken Türkiye’nin gözde mekânlarından Şahinkaya Kanyonu oldu. Yavuz burada bir dizi temaslarda bulunarak Turistleri gezdiren feribot işletmecileriyle ve Tur yetkilileriyle bir araya gelerek kanyon turizmiyle ve bölgenin sorunlarıyla ilgili bilgi aldı. Yavuz bölgede edindiği izlenimleri, gazetemize verdiği röportajla paylaşarak şunları söyledi:

“Vezirköprü ilçesi ve Şahinkaya Kanyonu, Turizm potansiyeli olan önemli merkezlerimizden bir tanesi. İlçemizde, Osmanlı dönemine ait tarihi eserler yer alıyor. 2 binli yılların başından beri ele alınan projelerle ilçede güzel çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Şahinkaya Kanyonuyla ilgili de yine çok güzel projeler hayata geçirildi. Bizim de bu sürece 1998 yılından beri çeşitli şekillerde katkılarımız oldu. Yine Hititlerin dinsel merkezi Nerik Antik Kentini de ziyaret ettik. Burada da önemli çalışmalar yapılıyor Bunun dışında ilçede daha birçok çalışma yapılıyor.

 Kanyon bölgesinde edindiğim izlenimlere göre burada acilen çözülmesi gereken bazı sorunlar var. Bunlardan bir tanesi araçlar için düzenli bir park alanı olmaması. Buraya gelen ziyaretçilerin, araçlarını park edebilecekleri bir park alanı oluşturulmalı. Belediyenin burada işlettiği bir Restoranı var fakat işletmeden yaralnanan müşteri sayısı oldukça yetersiz. En azından yerel ekonomiye katkı sunulması anlamında müşteri potansiyelinin daha fazla olması gerekiyor. Kanyona gelen ziyaretçileri gezdiren tekne ve feribot işletmecileriyle de görüştüm. Onlar da benzer sorunları dile getirdiler. Aslında bu tür sorunlar kolayca çözülebilecek sorunlar. Teknelerin hareket ettikleri noktalarda iskeleler olmalı. Yolcular için de büyük kolaylık olacaktır ve böylece daha modern bir görüntü oluşacaktır. Tuvaletlerin su ve elektrik sorunu olduğu tarafımıza iletildi.

Şahinkaya Kanyonu Turizm açısından iftihar edeceğimiz bir yer. Bu tarz eksikliklerin de giderilmesiyle çok daha güzel bir çehreye bürünecektir. Yetkililerden bu sorunların giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz. Türkiye’nin birçok ilinden vatandaşlarımız ve yurtdışından yabancı turistler de kanyonu ziyarete geliyorlar. Bunlar bizim için birer gurur vesilesi. Sayıları çok daha fazla olmalı. Artan turist sayısına göre de yeni ek düzenlemeler yapılmalıdır. Ağustos ayının ortalarındayız. Bu sene yapılacak çalışmaların pek bir faydası olmayacaktır. O nedenle şimdiden önümüzdeki 2024 senesine odaklanmalıyız.

Şu an Kanyonda mevcut 11 gezi teknesinin yaklaşık 350 kişilik kapasitesi var. Bir teknenin günde 6-7 sefer yapabileceğini var sayarsak  ortalama 2500 kişiye hitap edebileceğini görülmektedir. Ancak şu an günlük ortalama 500 yolcu sayılarına ulaşılabilmektedir ki bu da potansiyelin  % 20 sinin kullanıldığı anlamına gelmektedir.

Yeni projelerin ve çalışmaların 2024 sezonu itibariyle planlanması daha sağlıklı olacaktır özellikle önümüzdeki yıla fotoğraf çekimi yapılabilecek panoramik noktaların tespiti ve düzenlemesi yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.


Yayın Tarihi: 12/08/2023 - 14:57