Triod'te Doğru Sanılan Yanlışlar


Triod'te Doğru Sanılan Yanlışlar

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem özellikle kilolu insanların zayıflama programlarından önce mutlaka bir uzmanın kontrolünde tiroid hormonlarının düzeyini kontrol ettirmelerini ve gerekli ise ilaç kullanması gerektiğini söyledi. 

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, Tiroid hastalığıyla ilgili doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu bununla ilgili olarak bir çok soru aldıklarını söyledi.

Vücutta yaşamsal bir işlevi üstlenen tiroid bezinin işlevleri kalıtım, radyasyon, iyot eksikliği, yaşlanma gibi faktörlere bağlı olarak bozulabildiğini ifade eden Dahiliye İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem hastaların özellikle bu hastalık ile ilgili çok sayıda soru aldıklarını, doğru bildikleri bir çok yanlış bilgilerin olduğunu ifade etti.

Özellikle "Guatr Herkeste Olur, Bir Hastalık Sayılmaz, İlaca Gerek Yoktur?" gibi sorular ile Tiroid hastalığıyla ilgili hastaların yanlış bilgi sahibi olduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem bu sorulardan bazılarına şöyle yanıt verdi. 

Soru 1: Tiroid Hastalıkları Yaşlıların Hastalığıdır, Çocuklarda Ve Gençlerde Görülmez mi?

Tiroid bezi her bireyde bulunan iki lobdan oluşan, bir salgı bezidir. Guatr ise tiroid bezinin büyümesidir. Guatr herkeste olmaz, tiroid bezi (Eger doğumsal bir eksikliği söz konusu değilse ) herkeste olur. En sık guatr nedeni iyot eksikliğidir. 

Soru 2:Daha Önce Guatr Testlerimi Yaptırdım Normal Oldugu Söylendi, Tekrar Baktırmama Gerek Yok mu?

Bez büyürken normal, az veya fazla çalışabilir. Guatr tedavisinin tek seçeneği ameliyat değildir; özellikle hipertiroidi durumlarında ameliyat yapılmaz, öncelikle ilaç başlanır veya Radyoaktif iyot tedavisi verilir. 

Soru 3: Dış Guatr Daha Masumdur, İç Guatr Daha Sinsidir Ve Tehlikeli midir?

Bu rahatsızlık son günlerde çevrenizde oldukça fazla duyduğunuz bir hastalık olsa da, aslında en sık görülen tiroid hastalığı tiroid içinde saptanan nodüllerdir. % 50 kadar sıklıkta bulunurlar. Bundan sonraki sırayı, iyot eksikliyle tiroid bezinin büyümesi olan “Guatr” alır. Hashimato tiroiditi her 1000 kadından 4’ ünde, her 1000 erkekten 1’ inde görülür. Altta yatan neden tam olarak anlaşılamasa da tiroid bezine karşı gelişen, vücudun kendi yaptığı savunma sonucunda olduğu düşünülmektedir. 

Soru 4: İnce İğne Biyopsisi Çok Acı Verir mi?

Hipertirodi kliniğine “Tirotoksikoz” denir. Tirotoksikoz belirtileri; iştah artışı, kilo kaybı, bol terleme, güçsüzlük, ellerde titreme ve terleme, uyku problemleri, çarpıntı, saç dökülmesi, bağırsak hareketlerinde artma ve bazen ishal, sinirlilik, gözlerde ileri doğru fırlama, adet düzensizliği, sıcağa karşı hassasiyet, kemik erimesi, karaciğer testlerinde bozulma, kan şekerinde yükselme şeklinde ortaya çıkabilir. Bu klinikteki hastalar bazen panik atak tanısı ve tedavisi alabilirler. 

 

Soru 5: Zayıflamak İçin Guatr İlacı Gecici Süre Kullanılabilir mi?

Hipotirodi belirtileri; halsizlik, güçsüzlük, kolay yorulma üşüme, seste kısıklık ve kalınlaşma el, yüz ve bacaklarda, göz etrafında şişlikler, cilt kuruluğu, saçlarda dökülme kas krampları, depresyon, uyku bozukluğu, kabızlık, adet bozukluğu kilo alma veya verememe, hafızanın zayıflaması, kalp hızının yavaşlaması, trigliserit ve kolesterol yükseliği, karaciğer foksiyon testleri ve kalp enzimlerinde yükselme, kalp etrafında sıvı toplanması saptanabilir. 

Soru 6: Nodüller Elle Muayene İle Anlaşılır mı?

Tiroid bezi vücudumuzun motoru gibi çalışır. Belli bir tiroid fonksiyonu yaşam sonuna kadar gereklidir. Eğer tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa ve ilaç kullanıyor iseniz rutin kontrollerle kan testlerinizi yaptırınız ve doktorunuza danışınız. 

Soru 7: Uzun Süreli Guatr İlacı Alışkanlık Yapar, Ara Sıra Kesmek Gerekir mi?

Tiroid nodüllerinin çoğu elle anlaşılmaz, tesadüfen Tiroid ultrasonu ile saptanırlar. Gözle görülen, elle hissedilen, yutma güçlüğü, nefes darlığı veya ağrı gibi klinik belirti yaratan tiroid nodülleri oldukça azdır. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazladır. Yaşla görülme sıklığı artar. Tiroid fonksiyonlarını genelde etkilemez.

Soru 8: Her Kilolu İnsanda Guatr Bozukluğu Çıkar mı?

Sağlıklı kalmanın en önemli gereksinimlerinden biri doğru kiloda bulunmaktır, ancak kilo kontrolü ve zayıflama artık nerdeyse moda haline gelmiştir. Bunun için piyasada türlü diyet programları, ilaçlar, zayıflatıcı operasyonlar ve destek ürünleri kullanılmaktadır. Kullanılan tiroid hormonları kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi, sinirlilik, uykusuzluk, kan şekeri yükselmesi, kemik erimesi gibi problemler ortaya çıkarabilir. Zayıflama programlarından önce mutlaka doktorunuzun kontrolünde tiroid hormonlarınızın düzeyini kontrol ettirin ve gerekli ise ilaç kullanın.

Soru 9: Guatr Sinirlilik Yapar, Antidepresan İyi Gelir mi?

İnce iğne aspirasyon biyopsisi tiroid nodüllerinin karakterini anlamak için yapılan ağrısız çok kolay ve güvenilir bir tanı yöntemidir. Özelikle büyüme eğiliminde olan, boyutları 1cm ve üzerinde, birden fazla sayıda, tiroid sintigrafisinde soğuk nodül olarak tespit edilen, radyasyon almış nodüllere uygulanması gerekir. 

Soru 10: Hashimato Tiroiditi En Sık Görülen Tiroid Hastalığı mıdır?

Halk arasında kullanılan terimlerden olan iç guatr, dışarıdan belli olmayan boyun bölgesine uzama gösteren “Plonjan guatr” dediğimiz bir durumdur. Dış guatr ise dışarıdan belli olan tiroid bezi büyüklüğü için kullanılan bir tanımlamadır. Dış guatr olup nodüllerde kanser hücreleri gözlenen bir durum olabilir.

Soru 11: Guatr Sadece Ameliyatla mı Temizlenir, Bez Tamamen Çıkartılır mı?

Tiroid bezi bir hormon salgı organıdır. Gün içinde değişen oranlarda salgı yapar. En önemli gereksinimi iyot maddesidir. İyot beslenme ile alınan bir maddedir. Enfeksiyonlar, hava değişimleri, yaşla değişen hormon düzenimiz, ilaçlar, stres, radyasyon, romatizmal hastalıklar tiroid fonksiyonlarını etkiler. 

Daha önce tiroid hormonlarımıza baktırmamız ilerde bu bozukluğun karşımıza çıkmayacağı anlamına gelmez. Doktorunuz şikayetleriniz dahilinde tiroid fonksiyon testlerinizi tekrar isteyebilir. Kaldı ki tiroid testleriniz normal çıksa bile tiroidinizde nodül olabilir.

Soru 12: Guatr Herkeste olur mu? 

Tiroid bezi anne karnında 3. haftada gelişmeye başlar. Anneden geçen hormonlarla gelişmesini sürdürerek boyundaki yerini alır. 11.haftadan sonra kendi salgısını üretir duruma gelir. Tiroid hormonları büyüme hormonu gibi beyin ve vücut gelişimde çok önemlidir. Bazen doğumsal bozukluklarla büyümesinde veya boyundaki yerini almasında problem çıkabilir. Çocuklarda önlenebilen zeka ve gelişme geriliğinin en önemli nedeni tiroid hormon yetersizliğidir. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı her yeni doğana topuk kanından TSH düzeyi bakılmasını önermektedir. Genç yetişkinlerde “Tiroidit” denilen, tiroid bezinin iltihaplanması görülebilir.


Yayın Tarihi: 02/03/2016