Samsun TSO’dan Kurs Düzenleme Protokolü


Samsun TSO’dan Kurs Düzenleme Protokolü

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Çalışma, İş Kurumu Samsun İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, 25 Mayıs tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına girecekler için kurs düzenleme protokolü imzaladı.

Tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) belgesi sınavına girecekler için açılacak kurs düzenleme töreni protokolü Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda imzalandı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası  (STSO) ile Çalışma, İş Kurumu Samsun İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki protokol töreninde konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Bilindiği üzere, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyen mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir. İlk etapta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğin ekinde yer alan 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiş olup, yakın zamanda diğer tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde de zorunluluk getirilmesi öngörülmektedir” dedi.

MYK belgesi olmayan işyerlerine para cezası

Yeterlilik belgesi olmadan yapılamayacak 40 meslek arasında iş cinayetlerinde en çok ölümlerin yaşandığı inşaat sektörüyle ilişkili mesleklerin çokluğuna dikkati çeken Başkan Murzioğlu, “İnşaattan sonra, belgeli çalışma zorunluluğu getirilen meslekler arasında makine ve otomobille ilişkili meslekler geliyor. Bu yeni uygulamadan sadece ustalar ile diplomalılar istisna tutulacak. Tebliğe göre, MEB’den ustalık belgesi alanlar ile MEB’e bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi şartına tabi olmayacak. Yani bunlardan, ayrıca mesleki yeterlik belgesi istenmeyecek. 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan iş yerlerinde her bir çalışan için 527 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bu nedenle, Odamız ile İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında MYK sınavı öncesi 40 saatlik hızlandırılmış eğitimler vererek, çalışanların belgelendirilmeleri için iş birliğine gittik. İlgili kurslara il merkezinde ve ilçelerimizde Ticaret Sanayi Odalarına ve İŞKUR irtibat noktalarına müracaat edebilirler. Bu kurslar ücretsiz olup, talep olması halinde gruplar halinde açılacaktır” diye konuştu.

 


Yayın Tarihi: 25/01/2016