Yaz Ayları İle Beraber Gelen İsilik


Yaz Ayları İle Beraber Gelen İsilik

VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Kliniği'nden Uzm.Dr.Yüksel Oltulu, yaz aylarıyla beraber en çok şikayet edilen konulardan biri olan isilik ile ilgili,“ İsilik bir çeşit döküntüdür. Kişilerin terledikten sonra cildin üzerinde görülen kızarıklıklardır. Sıcaklıklarla beraber vücutta artan terlemelerin ardından bazen ter bezleri tıkanır. Bu tıkanmayla beraber terin dışarı atılamayıp altta yer alan cilt katmanlarına sızmasıyla cildin üst tabakasında kızarıklık meydana gelir. Ter bezlerinin tıkandığı dönemde az miktar terlemek bile cildin kızarmasına yani isiliğin oluşmasına neden olur.İsiliğin  normal şartlarda meydana gelmemesi lazım. Ancak bazı durumlarda normalden fazla terleriz. Bu hava sıcaklığından olabilir, bazen yediğimiz gıdalar fazla terlememize neden de olabilir ya da kış aylarında giydiğimiz kıyafetlerin türünden kaynaklı fazla terleme yaşayabiliriz. Bunların hepsi ter miktarımızı artırır. İsilik özellikle koltuk altında, boyun bölgesinde bel bölgesinde, kasıklarda, diz ve dirseklerin iç tarafında sık görülür.“ diye konuştu.

İSİLİK NEDEN OLUR?

Dr.Oltulu;“Vücudumuzdaki ter gözeneklerinin tıkanması sonucu ter salgısı derinin dışına çıkamaz ve derinin altında kalır. Bu durum da isilik hastalığına neden olur. Bebeklere yazın kalın ve sıkı kıyafetler giydirmek, nemlendiricinin fazla kullanılması, aşırıya kaçılması ve sabun, şampuan gibi maddelerin kalıntıları da isiliğe neden olur. Bebeklerin sık sık altına değiştirmemek ve adi bez kullanımı isilik vakasına neden olabilmektedir. Çok fazla terleyen kişiler de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Pamuksu dokudan oluşan kumaşlar dışında giyilen kıyafetlerde isiliğe neden olmaktadır. Havasız ve sıcak ortamlar da bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. İsilik fazla tehlikeli bir duruma yol açmaz. Oluşan baloncukların kaşınması sonucu kabuk ve enfeksiyon kapar. Bulaşıcı bir özelliği yoktur ve ciddi rahatsızlıklara yol açmaz. Tedavi edilmediği takdirde deri hastalıklarını tetikleme özelliğinin olacağı da unutulmamalıdır. Yaz aylarında bebekleri dar olmayacak şekilde, teri emecek ve serin tutacak şekilde giydirilmesi gerekir. Her gün mutlaka duş aldırılması gerekir. Nemlendiriciyi aşırıya kaçmayacak şekilde sürmeli ve lastiği sıkı olan kıyafetlerden kaçınmanız gerekir.“ dedi.

İSİLİĞİN TEDAVİSİ

İsiliğin tedavisine değinen Uzm.Dr.Yüksel Oltulu,“İsilik herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden bir kaç güne gecen bir hastalıktır. Vücutta yanma olursa serinletici losyonlar veya kremler kullanılabilir. Tabi ki de bunları hekim kontrolünde kullanılması sağlıklı olur. En doğal tedavi yöntemi temiz deniz suyudur. Fakat bebeklerde dikkat edilmesi gereken husus asılarının tam olmalarıdır ki deniz suyundan başka hastalıklara sebebiyet vermesin.“ şeklinde açıklamasını sonlandırdı.


Yayın Tarihi: 09/08/2017