Uyku Apnesi Merkezi Hayat Kurtarıyor


Uyku Apnesi Merkezi Hayat Kurtarıyor

Trafik kazalarından uykuda kalp krizine kadar kişilerde birçok tehlikeye davetiye çıkaran uyku apnesi Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Uyku Apnesi Merkezi'nde yapılan tedavi ile başarılı sonuçlar alınarak şifa dağıtıyor.

Her gece horluyor ve gün içinde kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız sizde de Uyku Apnesi olabilme ihtimali çok yüksek. Uyku apnesinin verdiği bu sağlık problemleri trafik kazalarından, uykuda kalp krizine sebep olurken tedavi edilmediği takdirde kişi de hayati tehlikeye yol açabiliyor. 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Uyku Apnesi Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, uyku apnesi ve horlama cerrahisi hakkında bilgiler verdi. 

UYKU APNESİ NEDİR?

Apne, uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalıktır. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar. Apne uzadıkça, bu düşme oranı ciddi derecelere varabilir. Kalbin dakikadaki atım sayısı düşer ve ritim bozulabilir. Bu durumda, kalp krizi ve kalbin durmasına bağlı uykuda ani ölüm görülebilir. 

HORLAMA NEDİR EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR ?

Horlama, solunum yollarındaki hava geçiş alanının yeterli açıklıkta olmadığının bir göstergesidir.  Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge, kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bu kısımlar, solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır.

Yetişkinlerin %10 ile %30'unda horlama görülür. Bu kişilerin çoğunda, horlama, ciddi sağlık problemlerine yol açmayan, basit horlama şeklindedir. Bununla birlikte 100 kişiden yaklaşık 5'inde şiddetli horlama ile birlikte uykuda 10 saniyeden fazla nefes durması, dolayısıyla uyku-apne sendromu adı verilen ciddi sorunlara yol açan hastalığa neden olmaktadır.

BELİRTİLERİ VE YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Gündüz uykulu olma hali, Geceleri gürültülü horlama, Geceleri nefes almada kesiklikler, Nefes yetmezliğinden dolayı ani uyanışlar, Asit reflüsü, Geceleri sık sık idrara çıkma, Baş ağrıları, Hafıza kaybı…

Uyku Apnesinin eşlik ettiği hastalıklar ise, horlama ve uyku apnesinin  çok önemli bir çok hastalıkla ilişkili olduğunu göstermiştir Uyku apnesi tedavi edilmezse  aşağıdaki sorunlara yol açabilir: Düzensiz Kalp atışları, Kalp büyümesi, Kalp krizi riskinin artması, Yüksek tansiyon, İnme, Aşırı yorgunluk ve gündüz uyku hali, Trafik kazaları(direksiyonda uyku gelmesi), Cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık), Kontrol edilemeyen şişmanlama, Uykuda terleme, sık idrara kalkma, Aşırı sinirlilik, depresyon, Uykuda ölüm." Tüm bu nedenlerden dolayı, uyku-apne sendromu ihmal edilmemeli, daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için sorun başladığında vakit kaybetmeden bir KBB doktoruna muayene olunmalıdır." diyerek sözlerine son verdi. 


Yayın Tarihi: 11/06/2017