Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat


Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat

Ateş, vücut ısısının normal değerden daha fazla yükselmesi olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda ateş bir çok nedene bağlı olarak gelişmekle birlikte nedenlerin başında enfeksiyon gelmektedir. İki yaş altındaki çocuklar yılda ortalama 9 kez ateşli hastalık geçirebilirler. VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Yrd.Doç.Dr.Emel Şen, bu ateşli atakların büyük çoğunluğu viral üst-solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişse de bazı durumlarda çocuklarda ateşin nedeninin ciddi enfeksiyonlara bağlı olabileceğini belirterek, önemli bilgiler paylaştı.

Bu enfeksiyonlar, idrar yolları enfeksiyonu, zatürre, kan akımı enfeksiyonu, menenjit, deri ve yumuşak doku enfeksiyonu, eklem ve kemik enfeksiyonları şeklinde sıralanabilir. Çocuklarda ilk olarak yapılması gereken klinik muayenenin tamamlanmasıdır. Öncelikle ebeveynlerden çocukta var olan ateşin ne zaman başladığı, maksimum kaç dereceye çıktığı, ateş düşürücülere cevap verip vermediği, kaç gündür devam ettiği, ateş ile birlikte eşlik eden şikayetlerin neler olduğu öğrenilmesi gerektiğini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Yrd.Doç.Dr.Emel Şen, “enfeksiyonun var olup olmadığını anlamak için muayene tetkiklerle desteklenebilir“ dedi. Yrd.Doç.Dr.Şen, konuya dair şu bilgileri verdi;

En riskli grup, 38 dereceden fazla ateşi olan ve 3 aydan daha küçük bebeklerdir. Bu bebeklerde ateşe neden olan etkenin kaynağını testlerle belirlemek gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda ateşin yükselmesiyle aile panik olabilir. Fakat yapılması gereken panik olmadan ateşi düşürmeye çalışmaktır. Kıyafetlerine dikkat ederek, sıvı alımına özen göstererek, ılık duş aldırarak ve hemen ateş düşürücüye sarılmayarak ateşin düşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebekler ve çocuklarda ateş tedavisinde temel amaç onun rahatlatılmasıdır. Ateşin normale döndürülmesi, ateşe neden olan hastalığın tedavi edildiği anlamına gelmez. Yüksek ateş şikâyeti ile başvuran ve ilk değerlendirmede ateş odağı saptanamayan çocuklar, çok sık ateşli hastalık geçiren çocuklar, uzun süreli ateşi (5 günden uzun) olan çocuklar ve periyodik ateş atakları olan çocukların takibi yapılmaktadır.


Yayın Tarihi: 19/12/2017