Çocuğunuz Okula Hazır mı?


Çocuğunuz Okula Hazır mı?

Okulların kapanmasıyla birlikte yeni dönem için hazırlık süreci başlamış oldu. Özellikle ilkokula başlayacak çocukların ebeveynlerinin akıllarında çocuklarının okula hazır olup olmadığı ile ilgili soru işaretleri olabilir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanlığı Kliniği’nden Çgu. Dilara Bilge, ilkokula başlayacak çocukların ebeveynlerine, okula hazırlık ile ilgili önerilerde bulundu.

Ebeveynler ne gibi önlemler almalıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle okula başlama yaşı 66 ay olarak belirlendi. Yani 5.5 yaşında olan çocuklar ilkokula başlayacak. 60-66 ay (5 – 5.5 yaş) arasındaki çocuklar ise velilerin isteğiyle ilkokula başlayabilecek.
Bu genelgeden dolayı çocukları 5 ile 5.5 (60 – 66 ay) yaş aralığında olan pek çok anne baba, çocuklarını okula gönderip göndermeme konusunda kararsızlık yaşayabilir. Eğer bu yaş aralığındaki çocuğunuzu okula göndermeyi düşünüyorsanız, öncesinde uzmanlarla görüşüp çocuğunuzun okula başlayacak olgunluğa ulaşıp ulaşmadığını öğrenmeniz oldukça önemlidir. Çocuğunuza uygulanacak okul olgunluğu testi sonucunda okula başlayıp başlamaması ile ilgili en doğru değerlendirme yapılmış olacaktır. Çünkü, okul olgunluğuna erişmemiş bir çocuk 1.sınıfa başladığında çok zorlanacak, beklentileri yerine getiremeyecek, okula karşı ve kendine yönelik olumsuz duygular oluşmaya başlayacak, öğrenme motivasyonu kırılmış olacak ve çocuk okul olgunluğuna ulaşmadıysa okulun beklentilerini karşılayamayacak, kendine karşı olumsuz inançlar geliştirecektir.

Çocuğun okul olgunluğuna ulaşması ne demektir?

Çocuğun okul olgunluğuna ulaşması çocuğun okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olması demektir. Örneğin okula başlayan çocuğun derste anlatılanları öğrenebilmesi için dikkatini derste anlatılanlara verebilmesi ve dikkatini sürdürebilmesi, yazı yazmayı öğrenebilmesi için ince motor becerilerinin kalemi tutabilecek kadar gelişmiş olması gerekir. Bunların dışında okulun sosyal ortamına uyum sağlayabilmesi için kendini açıkça ifade edebilmesi, sosyal kurallara uyabilme yetisini kazanmış olması gerekmektedir.

Dilara Bilge, okula hazır olmadığı belirlenen ve Eylül ayından önce 72 ayını doldurmayan çocukların doktor raporuyla birlikte okula başlama sürecini bir yıl erteletebileceklerini belirtmektedir.


Yayın Tarihi: 15/07/2018