Büyük Anadolu Hastanesi’nden Tansiyon Uyarısı


Büyük Anadolu Hastanesi’nden Tansiyon Uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, kişinin yüksek tansiyon tanısında yapılabilecek hatalara karşı uyarılarda bulundu.

Bilgi, tecrübe, deneyim ve olanaklarıyla, topluma daha iyi sağlık hizmetlerinin sunulması adına bilgilendirmeye yönelik paylaşımlarda bulunan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri, kişinin tansiyon ölçümlerinde hataların yapılabildiğini yalancı yüksek tansiyon tanısına karşı dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi'nde hasta kabulüne başlayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, "Yüksek tansiyon ölçümünde 3 muayenenin şart olduğunu" belirtti.

BÜYÜK HASAR OLUŞUR

Üç muayene yapılmadan yüksek tansiyon tanısı konulmasının hataya yol açtığına sözlerine ekleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, "Ülkemizde yapılan araştırmaya göre 18 yaş üstündeki erişkinlerde her üç kişiden birinin tansiyonu yüksek olduğu görülmüştür. Fakat tansiyon ölçümlerinde üç muayene yapılmadan konulan yüksek tansiyon tanısında hata olabilmektedir.

Yine araştırmaya göre; 35-40 yaş arasında yüksek tansiyon hastası olduğu sanılan kadınların sadece yüzde 15’nin, erkeklerin ise sadece yüzde 30’unun gerçekten hipertansiyon hastası olduğu açıklanmıştır.

Bunun için bu muayenelerde kişinin yüksek tansiyonu olup olmadığı kesin olarak bakılmalıdır. Çünkü uzun süre yüksek tansiyon hastası olan ve bu sağlık problemi ile ilgili uygun tedavi olmayan kişilerde damarlarda oluşabilecek hasar sonucunda inme, beyin kanaması ya da kalp krizi olabilir.

DOĞRU ÖLÇÜM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Tansiyon ölçümünde sertifikalı bir cihaz kullanılmalıdır.

Haftada iki veya üç defa sabah yataktan kalktıktan yarım saat sonra ölçüm yapılmalı, ölçümden 10 dakika önce mutlaka dinlenmiş olunmalıdır. Ölçüm sırasında kişi sırtı arkaya dayanmış, ayakları yere basıyor ve ön kol çukuru kalp hizasında destekleniyor konumda olmalıdır. Kişi ölçümden en az yarım saat önce nikotin, kafein veya yemek faktörlerinden uzaklaşmalıdır.

Ölçümden önce tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Spor yapılıyorsa, ölçümden yarım saat önce bitirilmelidir. Kişi, yüksek tansiyon tedavisi görüyorsa ilacını kullanmadan yarım saat önce ölçüm yapmalıdır. Üst koldan ölçüm yapan kişinin kol kalınlığına göre ayarlanmış ve kalibrasyonu iyi bir cihaz seçilmelidir."


Yayın Tarihi: 25/09/2017