İnsan Vücudundaki Ağrıların Psikolojik Dili de Vardır


İnsan Vücudundaki Ağrıların Psikolojik Dili de Vardır

Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "İnsan vücudundaki ağrıların sebebi sadece fiziksel değil, duygusalda olabileceğini de belirterek psikolojik olarak ta değerlendirilmelidir" dedi.

Ağrılarınız var, doktora gitmenize rağmen çözüm bulamadıysanız bu sağlık sorununun kaynağı psikolojik olabilir.

Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "İnsan vücudundaki ağrıların sebepleri sadece fiziksel değildir bunun yanı sıra duygusal sebepleri de olabilir. Mesela stresin çeşitli ağrılara sebep olduğunu hepimiz biliriz. Fiziksel olarak sebebi ortaya koyulamayan bölgesel ağrıların sebebi psikolojik etkenler, travmalar olabilir." dedi.

VÜCUTUN DUYGUSAL TEPKİSİ

Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "Önemsemediğimiz ağrılar birçok hastalığı da beraberinde getirebiliyor. Özellikle omuz ve sırt bölgesinden kollara ve başa yayılan ağrıların nedeni kimi zaman psikolojik olabiliyor. 

Sabah yataktan yorgun kalkıp, gün ortasına doğru hiç haliniz kalmıyor mu? Biraz işte yapsanız veya yürüseniz bacaklarınıza ağrılar mı giriyor? Birçok doktora gitmenize rağmen çözüm bulamadıysanız bu sorunlarınızı da psikolojik olarakta değerlendirmek gerekebilir.

İnsanlar ruhsal olarak bir gerginlik içerisine girdiği zaman farklı tepkiler verebilir. Bir şeylerden korkma, aşırı titizlik, olmayan şeyleri görme veya depresyona girme gibi durumlar da vücut buna farklı yollarla tepki verebilir. 

PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ

Örnek olarak bir konuda stres yaptığımız da, heyecanlandığımız da, korktuğumuz da vücudumuzun farklı yerlerine ağrılar giriyor gibi hissedebiliriz. 

Buna sebep ruhsal olarak kendimizi baskıda hissettiğimiz anlardaki duygu, korku ve endişedir. Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılmakta ve sonucunda bu ağrıların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. 

Sonuç olarak, tedavi süreci için yaşama biçiminin değiştirilmesi ve hareketli bir hayata sahip olunması ve özellikle psikolojik destek alınması önemlidir" diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 08/03/2020