Pirinç ve Obezitenin Şaşırtıcı İlişkisi


Pirinç ve Obezitenin Şaşırtıcı İlişkisi

Büyük Anadolu Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, Japonya'nın Kyoto kentindeki Doshisha Kadın Liberal Sanatlar Koleji tarafından yapılan araştırma da temel gıda olarak, pilav yiyen ülkelerde obezite oranının düşük olduğunu, pirinç yemek kilo alımına karşı koruma sağladığı sonucunun ortaya çıktığını söyledi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, dünya çapında sağlık üzerine yapılan araştırmalar üzerine değerlendirmeler yaparak bilgilendiriyor.
Batı dünyasında obezitenin arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, Japonya'nın Kyoto kentindeki Doshisha Kadın Liberal Sanatlar Koleji'nin pirinç ve obezite arasındaki değerlendirme verileri açıkladı.

TÜKETİMLERİ ARAŞTIRILDI
Bazı ülkelerin obezite ile aynı zorlukla karşı karşıya olmadığını belirten Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, "Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, ABD’de yaşayan kişilerin % 39,8’i obeziteye sahip ancak Japonya'da, rakam sadece % 4,3, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Bangladeş Lao, Kamboçya , Vietnam ve Endonezya gibi ülkeler; yüksek pirinç tüketim ve sağlık harcamaların düşük, obezitenin düşük olduğu ülkelerde başı çekerken, Fransa, İngiltere, ABD, İspanya, Kanada, Avustralya pirinç tüketiminin düşük ama sağlık harcamalarının, obezitenin fazla olduğu ülkeler sıralamasında ön sıralarda yer alıyor.
Japonya'nın Kyoto kentindeki Doshisha Kadın Liberal Sanatlar Koleji'nden araştırmacılar, 130'dan fazla ülkeden veri kullanan bir çalışmada daha fazla pirinç yemenin obeziteye karşı koruma sağlayabileceği sonucuna vardı ve kısa süre önce bulgularını Avrupa, İngiltere'deki Glasgow'daki Avrupa Obezite Kongresinde (ECO2019) sundu .

KORUMA SAĞLIYOR
Sonuçlara göre, günde bir fincan pirinçin yalnızca dörtte birinin artmasının (kişi başına 50 g), küresel obeziteyi %1 oranında azaltabileceğini tahmin ediyorlar. Bu 650 milyondan 643,5 milyon yetişkine kadar bir değişime eşittir. Temel gıda olarak, pilav yiyen ülkelerde obezite oranının düşük olduğunu gösteriyor. Pirinci yemek kilo alımına karşı koruma sağlıyor gibi görünüyor. Tahıllarda bulunan lif, besin maddeleri ve bitki bileşiklerinin dolgunluk hissini arttırması ve aşırı yemeyi engellediği düşünülüyor.
Bu gibi çalışmaların sonuçları; beslenme konusunda temeli sağlam olmayan kanaatlerin olduğunu kanıtlamış oluyor." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 02/10/2019