Palandöken: “Kredi İmkânı Var Fakat Buna Esnaf Ulaşamıyor”


Palandöken: “Kredi İmkânı Var Fakat Buna Esnaf Ulaşamıyor”

Esnafa sağlanan birçok kredi imkânının olduğunu fakat esnafın kara liste yüzünden buna ulaşamadığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkârımıza faizleri düşük, miktarları artırılmış kredi imkânları var. Bu esnaf ve sanatkârımızın nefes alması için çok faydalı oluyor. Fakat en önemli sorun bu kredilere ulaşabilmek. Kara liste sorunu yüzünden tüm esnaf ve sanatkârımız bu kredileri kullanamıyor. Etkin bir sicil affı getirilerek esnaf ve sanatkârın krediyi alabilme imkânı bankaların inisiyatifine bırakılmamalı” dedi.

“ESNAFA BU YIL 22 MİLYAR LİRALIK KREDİ KULLANDIRILACAK”

Esnafa ve sanatkâra sağlanan kredi imkânlarının ilaç gibi geldiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafa kullandırılan kredi ve miktarları oldukça fazla. Esnaf kredilerinin faiz oranları yüzde 47’den yüzde 4-5’lere kadar indirildi. Kredi limitleri artırıldı. 200 bin ile 500 bin lira arasında kredi kullanılabiliyor. Son 15 yıl içerisinde esnafımıza bugüne kadar 100 milyar lira kredi verildi ve bu yıl kullandırılacak olan kredi miktarı ise 22 milyar lira olarak belirlendi. Esnafın üzerindeki kredi faiz yükünün düşürülmesi ve kredi miktarlarının artırılması esnafımıza ilaç gibi geliyor. Bu krediler esnafımızın nefes almasını sağlıyor. Dükkânını yenilemesi, geliştirmesi, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için daha da düşük faizli can suyu kredi niteliğinde kredi imkânları da sağlanmalı” diye konuştu.

‘KREDİ İMKÂNLARI ÇOK AMA ESNAF KARA LİSTE YÜZÜNDEN ULAŞAMIYOR’

Krediye ulaşmada öncelikli olarak çözülmesi gereken problemin başında gelen kara liste olduğunu hatırlatan Palandöken, “Esnaf ve sanatkârımıza verilen kredi imkanları çok olumlu fakat öncelikli olarak çözülmesi gereken problem kara liste. Bu kredilere ulaşmak isteyen esnaf ve sanatkârımız kara listede olduğu için maalesef ulaşamıyor. Zamanında borcunu aksatmış, ödeyememiş olan esnafımızın kaderi bankaların inisiyatifinde. Sicil affı var fakat bu tam olarak uygulanmıyor. Etkin bir sicil affı getirilerek kara liste sorununun çözülmesi öncelikli olmalıdır. Çünkü bu sorun çözülmedikçe sağlanan kredi imkanları esnafa ulaşmıyor dolayısıyla amacına da ulaşmamış oluyor” şeklinde söyledi.


Yayın Tarihi: 17/02/2019