Ordu'da Kivi Festivali


Ordu'da Kivi Festivali

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Kivi Festivali” yapıldı

Ordu Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen “Kivi Festivali”ne, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, protokol mensupları, kivi üreticileri ve davetliler katıldı.

Vali Balkanlıoğlu; “Ordu’da Kivi’nin Sanayisinin Kurulması Lazım”

 “Kivi Festivali”nin açılışında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’da kivinin sanayisinin kurulması gerektiğine işaret ederek, “Kivi eskiden çok pahalı bir üründü. Yakın zamana kadar tanesi 4-5 liraydı. Şimdilerde ise kilosu 2-3 liraya satılamıyor maalesef. Bu neden kaynaklanıyor? Biz bir şeyler üretiyoruz ancak pazarlamayı beceremiyoruz. Ürettiklerimiz, maalesef belli kişilerin elinde kalıyor. Üretilen bu kivilerin bir şekilde satılması lazım. Talep olmayınca çok ucuza alıyorlar. Alan kişiler belki kendileri çok yüksek fiyatlara satıyor. El değiştirdikçe asıl üreten para kazanamıyor. Aradaki aracı para kazanıyor. Kivi aslında son derece besleyici bir meyve. Bizzat yendiği gibi ayrıca sanayide de kullanılıyor. Pastacılık sanayisinde kullanıldığı gibi kurutulup yaz kış şekerleme gibi tüketmek de mümkün. Kivinin sanayisinin de kurulması lazım. İyi bir pazarlama ağı ile hak ettiği değeri bulması gerekir. Ordu, kivi üretiminin en çok yapıldığı illerden birisi. Ordu’da 5000 ton civarında kivi üretiliyor. Kivi de de söz sahibi bir iliz aslında. İyi bir dağıtım ağı ile Ordu’da üretilen kiviyi her yere göndermek lazım aslında. Hem kivide kaliteyi yakalamak, hem de pazarlama noktasında üreticileri bilinçlendirmek için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz büyük bir gayret içerisinde. Ordu Büyükşehir Belediyemiz de tarımsal anlamda birçok konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze destek verdi. Onlara da teşekkür ediyorum “dedi.

Başkan Yılmaz; “Kivi’nin Reklamını ve Tanıtımını İyi Yapmamız Gerekir”

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak Ordu’da tarımın gelişmesine önemli destek ve katkıda bulunduklarını ifade eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesinin kivi ürününün festivaliyle ne tür bir bağlantısı var diyebilirsiniz. Biz büyükşehir olduktan sonra ilimizde sebze yetiştiriciliğine yaklaşık 105 bin liralık, sera naylonuna 60 bin liralık, patates tohumluğuna 123 bin liralık, çilek fidesine 100 bin liralık, organik yumurta alımına 200 bin liralık,  2015 yılında da çilek yetiştiriciliği ve gül yetiştiriciliğine, kadın arıcılara kovan desteği ve patates tohumu olmak üzere yaklaşık 500 bin liralık bir yardımımız oldu. Kivi bizim için fındık ve balla beraber üçlü bir kombinasyondur. Türkiye’de 1980’li yıllarla birlikte üretilmeye başlayan kivi, ilimizde 1995’lerden itibaren üretilmeye başlandı. Şu anda biz her ne kadar kivi üretiminde birinci isek de Yalova ile yarıştığımız ve üretim alanında da Türkiye’deki en iyi kivi üretiminin olduğu il olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’nin kivisinin yüzde 15’i ilimizde üretiliyor. Bu anlamda hem Tarım Bakanlığımız, Valiliğimiz, yerel yöneticilerimiz, zaten kivi ürününe verilmesi gereken desteği bu aşamaya kadar sonuna kadar verdiler, verecekler. Bize düşen bu türlü ürünlerin reklamını tanıtımını iyi yapmak” diye konuştu.

Milletvekili Gündoğdu; “Pazarlama Sorununa Çare Bulmalıyız”

Ordu’da üretilen tarımsal ürünlerin pazarlama sorununa değinen Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, “Sürekli bu konuyla ilgili televizyon ekranlarında da her çıktığımızda bazı sitemlerde bulunuyorduk. Bu sitemler artık tek tek ortadan kaldırılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Valimizden Allah razı olsun. Sitemimiz şuydu; biz ürünlerimizi bir türlü pazarlayamıyoruz. En önemli sıkıntımız bu. Kendi ürettiğimiz, ortaya koyduğumuz ürünümüzü pazarlayamıyoruz. Trabzon’da ekmeği hediyelik ekmek yaparlar, normal ekmeği bir yere giderken bir pakete sarıyorlar hediye olarak götürüyorlar. Ama biz kendi ürünlerimizi bir türlü pazarlayamadık. Bu tür festivaller, organizasyonlar bu pazarlamanın en önemli etkinliğidir. Bunu önemsiyorum. Güzel bir organizasyon. Kendi ürünümüz var. Kivide birinciyiz. Rize, Yalova, Ordu üçgeninde dolaşan bir üretim var. Kivi üretiminde 10 bin ton kapasitemiz var.  Bu sene 4600 ton üretimimiz olmuş. Kivide önemli bir iliz. Fakat bir türlü kendimizi ortaya çıkartamıyoruz. Fındık zaten en önemli ürünümüz. Onunla ilgili de Tarım Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Milli tarım politikası açıklaması ve orada da fındıkla birlikte Ordu genelinde dokuz tarım ürününe sürekli destekleme verilecek. Bunu ilerleyen günlerde daha iyi göreceğiz. Fındık da sürekli destekleme verilmesi bizim için önemli bir girdidir. Fındığın fiyatının düşük olması, bir tane tekel olarak alıcının olması, bunlar sıkıntı. Bununla ilgili de bize sitemler geliyor. Biz her defasında Tarım Bakanımızla görüşüyoruz çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, “Kivi Festivali” kapsamında düzenlenen “En Güzel Kivili, Pasta Yarışması” ile “En İyi Kivi Bahçesi” yarışmalarında dereceye girenlere Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve diğer protokol mensupları tarafından ödülleri verildi.


Yayın Tarihi: 10/11/2016

Diğer Resimler

Ordu'da Kivi Festivali
Ordu'da Kivi Festivali
Ordu'da Kivi Festivali