Ordu, Bal Üretiminde Türkiye’de Birinci Sırada Gelmektedir


Ordu, Bal Üretiminde Türkiye’de Birinci Sırada Gelmektedir

150 Arıcıya Polen Toplama Tuzağı Dağıtıldı

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca desteklenen “Ordu İli Polen Üretimini Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında 150 Ordulu arıcıya 10’ar adet polen toplama tuzağı dağıtıldı.

150 arıcıya 10’ar adet polen toplama tuzağı dağıtımı için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda tören gerçekleştirildi.

Düzenlenen törene, Vali Seddar Yavuz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Nizamettin Açıkbaş, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, polen toplama tuzağı alacak arıcılar katıldı.

“Ordu, Bal Üretiminde Türkiye’de Birinci Sırada Gelmektedir”

Polen toplama tuzağı dağıtım töreninde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “İlimiz, arıcılık ve bal üretiminde Türkiye’de en önde gelen illerden biridir. Türkiye’de, yaklaşık 17 bin ton bal üretimi ile birinci sırdayız. Bal üretimi ve arıcılık dediğimizde,  özellikle Hükümetimizin teşviklerini, desteklerini ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza, yerelde de il teşkilatına ve çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

“Arıcılarımızın Kazançlarının Artırılmasını Hedefliyoruz”

Valilik olarak, arıcıların kazançlarının artırılması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Vali Yavuz, “Arıcılık denince akla sadece bal geliyor. Arıcılıkta, en önemli ürünlerinden bir tanesi bal. Ama balın dışında, polen, propolis ve arı sütü gibi başka yan ürünler de var. Dolayısıyla bunların da teşvik edilmesi, üreticimizin kazancının artırılması, Valiliğimizin hedefleri arasında bulunuyor. Yaklaşık 10 milyon Euro’luk bir hibe projesi olan ‘Arım, Balım, Peteğim Projesi’ kapsamında, tesisimizi kurmuş ve şirketimizi faal hale getirmiş bulunuyoruz. Bu tesiste markalaşan balımızın daha fazla değer ve bir fiyata satılacağını, böylelikle de arıcılarımızın kazançlarının daha da artacağını ifade etmek istiyorum. Şirket kuruluşu sırasında karşılaştığımız tüm güçlüklere rağmen, bugün itibari ile paydaşlarımızla bu sorunları aştık. Şirketin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu şirket ile birlikte, başta atık şeker gibi bir çok spekülasyona sebep olan baldaki katkı maddeleri dahil olmak üzere tamamını tespit edebileceğimiz, Avrupa’nın hatta belki dünyanın en önemli laboratuvarlarını da kurmuş olduk. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, yılda iki milyon liralık desteği ile size herhangi bir yansıması olmadan tahlilleri yapabileceğiz” diye konuştu.

“Arıcılık Sektörüne Yeni Arıcılar Kazandırıyoruz”

Arıcılık sektörüne yeni arıcılar kazandırmak için eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Vali Yavuz, “Elbette burada yaptığımız birçok çalışma var. Mesela, arıcılık sektörüne yeni arıcılar kazandırmak için 3 yılda 500 civarında arıcılık eğitimi yaptık. Bunun dışında koloni başı teşviklerimiz var. Tarım bakanlığımız biliyorsunuz bu teşvikleri veriyor. Yaklaşık 5,5 milyon TL civarında bir destekleme yaptığımızı söyleyebilirim. 2016-2017 yılında genç çiftçi projesi kapsamında da 38 çiftçimize 30’ar bin TL hibe verdik” şeklinde konuştu.

“Arıcılık, Çeşitli Zorluklar İçinde Yapılan Bir İştir”

Arıcılığın ne kadar zor bir meslek olduğunu yakinen bildiğini belirten Vali Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben, daha önceden Muş Valiliği yaptım. Ordu’dan kalkıp Muş’un en ücra derelerinde, tepelerinde arılarını getiren arıcılarımızı görüyordum. Arıcılık, çeşitli zorluklar ile yapılan bir iş. O yüzden de sizleri kutluyorum, tebrik ediyorum. Dışarıdan bakınca arı bal yapar, insanlar yatar gibi görünür ama hiç öyle bir şey olmadığını ben biliyorum.”

Konuşmanın ardından, Vali Seddar Yavuz tarafından 150 arıcıya 10’ar adet polen toplama tuzağı dağıtımı yapıldı.


Yayın Tarihi: 14/02/2018