OMÜ, Türkiye’nin En Büyük Ortez ve Protez Atölyesi ile Laboratuvarına Sahip


OMÜ, Türkiye’nin En Büyük Ortez ve Protez Atölyesi ile Laboratuvarına Sahip

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Yaran, Türkiye'deki ortez protez bölümleri arasında en büyük çalışma atölyesine ve laboratuvara sahip olduklarını vurgulayarak, "Ülkemizdeki üniversiteler arasında en geniş atölyeye sahibiz. Cihaz ve metrekare başına düşen öğrenci sayısı açısından da oldukça başarılı bir konumdayız." şeklinde konuştu.

“OMÜ, Türkiye'deki ortez protez bölümüne sahip 3 devlet üniversitesinden biri”

OMÜ Ortez Protez Bölümünün altyapısından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Yaran, "OMÜ, Türkiye'deki ortez protez bölümüne sahip 3 devlet üniversitesinden biri. Ülkemizdeki üniversiteler arasında en geniş atölyeye sahibiz. Öğrenci başına düşen cihaz ve metrekare açısından oldukça başarılıyız. 400 metrekareyi aşan alanda Araştırma Geliştirme (AR-GE) laboratuvarı, ‘Ortez Protez Atölyesi’, ‘Alçı Ölçü Odası’, ‘Alçı Odası’ ve ‘Rehabilitasyon Laboratuvarı’ bulunmakta. Öğrencilerimiz, her bir ortezi ve protezi atölyemizde aktif olarak üretiyorlar, Uluslararası Protez ve Ortez Derneğinin [International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO)] belirlediği kalite kriterlerine uygun laboratuvar ve eğitim sistemine sahibiz."

“Öğrenciler, ortez ve protez parça üreten fabrikalarda çalışacak durumdalar”

Atölyede çalışan öğrencilerin edindiği bilgi ve saha birikimiyle birlikte çalışabilecekleri alanlardan bahseden Dr. Öğr. Üyesi Yaran, “165 öğrencimiz mevcut. Bu öğrencilerimiz ortez ve protez atölyelerinde, AR-GE çalışmalarında, üretim bantlarında, parça üretici fabrikalarda çalışacak durumdalar. Ülkemizde yakın zamana kadar önlisans düzeyinde eğitim verilmekteydi. Son 10 yıldır ülkemizde lisans düzeyinde eğitime geçilmeye başlandı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak biz de lisans eğitiminde öncü kurumlar arasındayız.” şeklinde konuştu.

“Birçok kurum ve bölüm ile iş birliği hâlindeyiz”

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Yaran, birçok alanda iş birliği yaptıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Hem Teknopark firmalarıyla, hem de OMÜ'nün Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ile çeşitli projeler yürütüyoruz. Öğrencilerimiz bu yıl 9 tane TÜBİTAK 2209-A projesi aldı. Bu projeler, Üniversitenin diğer bölümleriyle iş birliği içinde multidisipliner (çok alanlı) bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz yıl bir BAP projesi tamamladık, bu çalışma kenevir temelli bir malzemeden protez soketi ile ilgiliydi ve sonuçlarımız oldukça başarılıydı. Bu sonuçlar üzerine 2 yeni kenevir temelli malzeme projesine başladık. Bu projeleri; Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ile Mikrobiyoloji Ana Bilim Dallarıyla iş birliği içinde yürütüyoruz."

Dr. Yaran, Üniversitedeki çeşitli bölümlerle iş birliği hâlinde çalıştıklarını ifade ederek sözlerine şunları ekledi:

"Teknopark ile 3 boyutlu malzeme üretimi ve modellemeler, yapay zekâ ile bazı üst ve alt ekstremite protezleri üzerine çalışmalarımız var. Danışmanlık yapmakla kalmayıp zaman zaman birlikte projeler de üretiyoruz. Ayrıca Ortopedi ve Travmatoloji ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dallarıyla iş birliği yaparak, eğitim amaçlı vakalara yaptığımız ortezlerden ücret almıyoruz. Ayrıca Türkiye'de az sayıda yapılan hayvan protezleri üzerinde çalışıyoruz ve Veteriner Fakültesinden gelen hasta yönlendirmelerine destek oluyoruz. Özel sektörle de iş birliği içindeyiz ve bu doğrultuda öğrencilerimizin deneyim kazanmaları için uzmanları davet edip eğitimler düzenliyoruz.”


Yayın Tarihi: 09/02/2024 - 14:34