Kuş Cenneti'nde Bahar Güzelliği


Kuş Cenneti'nde Bahar Güzelliği

  Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, baharla birlikte yeniden hayat buldu.

   İçinde barındırdığı nesli azalan kuşlar, kemirgenler, yırtıcı hayvanlarla Kuş Cenneti baharda bambaşka güzellikleri ziyaretçileriyle paylaşıyor. Kuş Cenneti'nde, baharın başlamasıyla birlikte göç hareketliliği de başladı.

   Baharla birlikte yaz göçmeni kuş türleri Afrika’dan gelmeye, kış göçmeni türler ise Kuzey Avrupa’ya doğru göç etmeye başladı. Kış boyunca bölgede konaklayan çamurcun, kaşıkgaga, gibi türler yavaş yavaş Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nden ayrılıp kuzey yönündeki yolculuklarına başladı.

   Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası'nda, Türkiye’de bugün kayıt altına alınmış 478 tane kuş türü tespit edilmiş olup bunların 350 tanesi burada görülmüş ve 350 kuş türünün 140 tanesinin deltada ürediği tespit edilmiş. Dünyada nesli tehlike altında olan, yok olma tehlikesinde olan 24 tane kuş türünün 15 tanesi Kızılırmak Deltası’nda görülüp kayıt altına alınmış. Kızılırmak Deltası’nı dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden bir tanesi de diğer kuş cennetlerinde yılın 12 ayı aynı kuşları görme fırsatı bulursunuz ama Kızılırmak Deltası’nda yılın her ayı farklı kuşlar görebilirsiniz.


Yayın Tarihi: 22/03/2016