İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Sergisi Samsunlularla Buluştu


İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Sergisi Samsunlularla Buluştu

Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele'yi başlatmak için Samsun'a çıkışının 100. yılı nedeniyle Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünce desteklenen ''İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Karma Sergisi'', Gazi Müzesi'nde Samsunlularla buluştu. 

Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış öncesi bir konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, 'İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele" sergisinin Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunun ve bugünlere nasıl gelindiğinin görülmesi açısından önemli olduğuna dikkati çekti. Vali Kaymak, “Bu yıl, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkışlarının 100. yıl dönümü. Bu vesileyle ilimizde pek çok etkinlik gerçekleştirdik. Samsun, ilkadım kenti. Samsun; Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atıldığı bir kent. Bizler, Samsunlular olarak bundan onur ve gurur duyuyoruz. Samsun, 100. yıl etkinliklerini çok güzel ve sorunsuz bir şeklide yaparak Türkiye’nin gündemine girdi. Özellikle ilimizde kutlanan 19 Mayıs etkinliklerinde Sayın Cumhurbaşkanımız ve siyasi partilerin genel başkanlarının Samsun’a gelmesi, Türkiye'nin birlikteliği adına çok güzel bir görüntü oluşturdu. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve siyasi parti genel başkanlarına çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Üç gün açık kalacak sergiyi herkesin gezmesini öneren Vali Osman Kaymak, Milli Mücadele'nin 100. yılında olunmasına rağmen Milli Mücadele'nin devam ettiğini kaydetti. 

100 Yıl önce başlayan Milli Mücadelenin bitmediği, hala devam ettiğini belirten Vali Osman Kaymak ,"'Ülke olarak zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu nedenle birlik ve beraberlik içinde olmak zorundayız. Birbirimizi sevmeye ve güçlü olmaya daha çok ihtiyacımız var. Açılışını yapacağımız sergi, Genelkurmay ATASE Dairesi Başkanlığından alınan belge ve fotoğraflar ile OMÜ Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü, SAMFAD üyesi yerel sanatçılar tarafından hazırlanan 63 eserden oluşmaktadır. Bu sergi bizleri Mili Mücadele yıllarına götürecek. O günlerin o yılların canlı tutulması çok önemli. Bu sergi şu ana kadar yurt dışında Fransa(Paris), Almanya(Berlin), Belçika ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde açıldı. Buralardan bu sergiyle ilgili çok güzel geri dönüşler aldık. Bu sergimiz ülkemizde de İstanbul, İzmir, Ankara ve Amasya’da açıldı. Önümüzdeki günlerde de bu karma sergimiz yurt dışında Birlikeşik Krallık, Hollanda, Almanya, Kosova, Makedonya ve Bulgaristan; yurt içinde ise, Diyarbakır, Sivas, Erzurum, Kahramanmaraş ve Gazitantep'te vatandaşlarla buluşacak.” diye konuştu. 

Vali Osman Kaymak, konuşmasının sonunda bu serginin hazırlanmasında emeği geçen Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Cumhuriyet Tarihçisi Prof. Dr. Önder Duman’a Milli Mücadele'nin 100.Yılı'na özel hazırlanan Bandırma Vapuru temalı tablo hediye etti. Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Cumhuriyet tarihçisi Prof. Dr. Önder Duman, Vali Osman Kaymak ve açılışa katılan protokol üyelerine sergideki tablolar hakkında bilgi verdi. 

"İlk Adımdan Kuruluşa" Milli Mücadele Karma Sergisi’nin açılışına, Samsun Valisi Osman Kaymak, Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Adalet Komisyon Başkanı Kemal Alver, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Sg. Alb. Ahmet Bahadır, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Toplam 63 eserden oluşan karma sergide, Genelkurmay ATASE Dairesi Başkanlığından alınan belge ve fotoğraflar ile OMÜ Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü öğretim elemanları ve Samsun Fotoğraf Sanatı Derneği (SAMFAD) üyesi yerel sanatçıların çalışmaları yer alıyor. 

Daha önce Paris, Berlin ve Belçika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İstanbul, İzmir, Ankara ve Amasya'da açılan sergi, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Kosova, Makedonya ve Bulgaristan'da yurt içinde ise Diyarbakır, Sivas, Erzurum, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vatandaşlarla buluşacak.

Sergi; 8 Aralık'a kadar Samsunluların ziyaretine açık olacak. 


Yayın Tarihi: 05/12/2019