Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cami Külliye’ye Tam Not


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cami Külliye’ye Tam Not

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Mimarisiyle Türkiye’ye örnek olan ve inşaatı tamamlanmak üzere olan Karadeniz’in en büyük Cami ve Külliyesi ile ile ilgili Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi verdi.

Yaşar Doğu Spor Salonun’da yapılan Samsun İlçe Belediye Başkanları Aday Tanıtım Toplantısının ardından bir otelde, AK Parti’nin  eski ve yeni Milletvekilleri, İl ve İlçe AK Parti Teşkilatı Başkanları ve Belediye Başkanlarının katıldığı buluşma gerçekleşti.

ÖZGÜN MİMARİSİ VAR

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek sohbet eden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, 

Selçuklu, Osmanlı, Babür, Fas, Endülüs mimari tarz ve süslemelerinden esinlenerek özgün bir mimari geliştirilen Karadeniz’in en Camii ve Külliyesi ile ilgili basımı yapılan kitapçık üzerinden detaylı bilgiler aktararak geniş bir sunum yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BEĞENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mimarisini çok beğenerek takdir ettiği Cami ve Külliye’nin memnuniyet verici güzel bir eser olduğunu ifade etti.

KADİM MEDENİYETİMİZİN İZLERİ

Selçuklu mimarisinden esinlenilerek inşa edilen Cami ve Külliye’ye büyük bir ustalık isteyen kesme taş işçiliği ile eşsiz bir görünüm kazandırdıklarını ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok,  “ Mimarisiyle göz

kamaştıran bu muazzam eseri inşa etmeden önce  kadim medeniyetimizin izlerinden oluşan bir şaheser ortaya çıkarmak istedik. İslam Dünyasının doğusundan batısına kadar farklı coğrafyalardan izler taşıyan Cami ve Külliye, 6500 metrekare üzerinde iki bölüm olarak inşa edilmiştir. 300 araçlık kapalı otoparkı, 900 ve 750 kişilik seminer ve toplantı salonu, ibadet, etüd merkezi, dinlenme bölümleri ve sosyal mekanları bulunmaktadır. Anadolu Selçuklu mimarisinin baskın olarak  kullanıldığı yapı taş ve ahşap malzemelerden imal edilmiştir. Mimari tasarım malzemeyi esas alarak kurgulanmıştır. Ecdadımızın mimari alanda bıraktığı mirası günümüze

taşıyarak, geleceğe önemli bir eser bırakıyoruz .” dedi.

MEDENİYETİN İNŞASI, İNSANIN İHYASI

Çizgisi ile mimari anlamda medeniyeti inşa ederken insanlığı da ihya eden bir eseri meydana getirdiklerini ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “ Ecdadımız tarih boyunca yaptığı eserlerle inşa çalışmaları yaparken aynı zamanda insanlığın ihyası için çalışmış, bugün bile ayakta duran güzel eserlere imza atmıştır.  Şehirleri bu tür eserlerle imar ederken insanlığa önemli hizmetlerde bulunmuştur. Günümüzde de medeniyetimizin yeniden ihyası için önce bu medeniyeti oluşturan insan ruhunu yakalamamız gerekmektedir.  Bu manada bizler camii ve külliyemizi inşa ederken bu ruhla hareket ediyoruz.” diye konuştu.


Yayın Tarihi: 19/01/2019