Kayseri’de Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin Açılışı Gerçekleştirildi


“Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi, Türkiye’nin Nereden Nereye Geldiğini Göstermesi Bakımından Önemli Bir Yere Sahip”

Kayseri’de Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasıyla Türk siyasi tarihinin en ibretlik hadiselerinden birini yaşadık. Cumhuriyet mitingleri ve 27 Nisan bildirisiyle milletin iradesine karşı adeta bir meydan okuyama çevrilen bu seçim süreci, 367 garabetiyle trajikomik bir hale dönüştürülmüştür. Millî iradeye karşı girişilen saldırılara cevabımızı Abdullah Beyi aday göstermek suretiyle verdik” dedi.

“TÜRKİYE’DE SİYASİ TARİH MÜZE GELENEĞİ OLUŞMAYA BAŞLADI”

Törende 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar ve milletvekilleri, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Afganistan eski Devlet başkanı Hamid Karzai ve Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde görevde bulunan bazı yabancı devlet adamları ve bakanlar da hazır bulundu.

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesinin şehre ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunarak ve müzesinin yapımında emeği olanları tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Türkiye’de siyasi tarih müze geleneğinin yavaş yavaş oluşmaya başladığını, Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesinin, bu geleneğin en önemli temsilcisi olarak gördüğünü söyledi.

Bu müze örneğinde olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı olarak arzu edilirse tüm eski Cumhurbaşkanları adına kurulacak şahsi müzeleri destekleyip gereken her türlü imkanı da sağladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş meğer” dizesine atıfta bulunarak, “Dünyada bırakacağımız hoş sedaların işte böyle güzel mekanlarda gelecek nesillere aktarılması, aynı zamanda kültürümüze ve medeniyetimize yapılmış en önemli katkıdır” dedi.

“TARİH YAPAN BİR MİLLET OLARAK, TARİHİMİZİ YAŞATMA KONUSUNDA AYNI BAŞARIYI GÖSTEREMİYORUZ”

“Tarih yapan bir millet olarak, tarihimizi kayda geçirme, yaşatma ve gelecek nesillere aktarma konusunda aynı başarıyı maalesef gösteremiyoruz” İfadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Esasen elimizin altında dünyanın en düzenli ve kapsamlı devlet kayıtları olan Osmanlı arşivleri gibi bir hazine bulunuyor. Buna rağmen onu bile şimdiye kadar doğru dürüst değerlendirmedik. Bir dönem arşivlerinde yer alan milyonlarca belgenin hurda niyetine kilosu 3-5 kuruşa satılmasının utancını dahi yaşadık. Bunun için Hükümetimiz döneminde arşivciliğin modern versiyonu olan dijital arşiv konusunda özel önem verdik, tüm kurumlarımızın arşivlerini kalıcı hale getirmesinin yolunu açtık. Bugün burada açılışını yaptığımız kişisel arşivlere olan ilginin de giderek yaygınlaştığını görmekten doğrusu memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin bu ilgiyi daha da arttıracağına inanıyorum.”

11. Cumhurbaşkanı Gül ile üniversite öğrenciliği yıllarından beri şahsen yol arkadaşlığı yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilimsel çalışmalarının yanında, kültür ve medeniyet hayatımıza dair okumalarıyla adeta ayaklı bir kütüphane olarak biliyoruz” dediği Gül adına açılan bu kütüphanenin, onun yarım asrı bulan birikimini de yansıtan bir eser olacağını, müze kısmında yer alan sergi alanları, simülasyon bölümü, kişisel arşivi gibi bölümlerin ise Gül’ün kendi hayatıyla birlikte demokrasinin Türkiye’deki gelişiminin de takip edilebileceğini dile getirdi.

“ABDULLAH GÜL İLE 1991 YILINDA BAŞLAYAN SİYASİ YOL ARKADAŞLIĞIMIZ BUGÜNE KADAR KESİNTİSİZ DEVAM ETTİ”

11. Cumhurbaşkanı Gül ile beraberliklerinin 1960’lı yıllara kadar uzandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi yol arkadaşlıklarının ise Gül’ün milletvekili adayı olduğu 1991 yılından itibaren başladığını ve bugüne kadar kesintisiz devam ettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Partinin kuruluş çalışmalarını birlikte gerçekleştirdiklerini, ilk güçlü mitinglerini Kayseri’de birlikte yaptıklarını hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle kendisinin aday olduğu 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasıyla Türk siyasi tarihinin en ibretlik hadiselerinden birini yaşadık. Cumhuriyet mitingleri ve 27 Nisan bildirisiyle milletin ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin iradesine karşı adeta bir meydan okuyama çevrilen bu seçim süreci, şöyle bir hafıza kayıtlarımızı yoklayalım, 367 garabetiyle trajikomik bir hale dönüştürülmüştür. Bu millete bu ülkede bu da yaşattırıldı. Biz de işte böyle bir dönemde demokrasiye ve milli iradeye girişilen saldırılara cevabımızı Abdullah Beyi aday göstermek suretiyle verdik. Birikimi ve partimize olan katkıları sebebiyle Abdullah Bey adaylığı hem kendi camiamızda, hem de milletimiz nezdinde hüsnükabul gördü ve Sayın Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı, Cumhurbaşkanlığı ile neticelendi.”

“TÜRKİYE VESAYETİN DEĞİL, MİLLETİN CUMHURBAŞKANLIĞINA GİDEN YOLUN İLK ADIMLARINI ABDULLAH GÜL İLE ATMIŞTIR”

Onun görevini yürüttüğü 2007-2014 yılları arasında Türkiye’nin çok önemli değişim-dönüşüm, yeniden yapılanma süreçlerini yaşadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı makamıyla Başbakanlık makamı arasındaki dayanışmayla bu dönemi başarılarla dolu bir dönem olarak hamdolsun gerçekleştirdik. Ve bu süreçte yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar karşısında kendisinin de sergilediği mutedil yaklaşım daima takdirle birbirimizi anmamıza vesile oldu. Türkiye vesayetin değil, milletin Cumhurbaşkanlığına giden yolun ilk adımlarını işte bu dönemde Sayın Gül ile atmıştır. Cumhurbaşkanının doğrudan halkın oyuyla seçimi uygulamasının milletimiz tarafından bu denli büyük bir muhabbetle kucaklanmasında Sayın Gül’ün Cumhurbaşkanlığı dönemindeki başarıları da katkıda bulunmuştur. Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri olan Abdullah Gül kardeşimin çalışmaları ve hizmetleriyle milletimin kalbinde de müstesna bir yer edindiğine inanıyorum” diye konuştu.

“ABDULLAH GÜL MÜZE VE KÜTÜPHANESİNİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Açılışı yapılan müze ve kütüphanenin, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Sayın Gül’ün üniversitede okuduğu 1960’lı yılların sonunda ülkemizde etkisi hala süren yeni bir kuşağın ve onlarla birlikte yeni bir anlayışın doğduğunu görüyoruz. Kendimizi çok partili siyasi rejimin özgürlük ve kalkınma tecrübesiyle 1960 darbesinin vesayeti arasında yolunu bulmaya çalışan bir Türkiye’nin tam ortasında bulduk. Bir yanda gönüllerimizi coşturan dava ve aksiyon adamlarının, diğer yanda sanayileşmeyi, gelişmeyi, büyümeyi hedef gösteren, bunun için de siyasetin yolunu işaret eden büyüklerimizin telkinleriyle beslendik. Zaman içinde bu ikisinin aslında birbirine alternatif değil, birbirinin şöyle tamamlayıcısı olduğunu fark ettik. Hem gönlümüzü, hem zihnimizi zenginleştireceğiz hangi kaynağa ulaşırsak, kimi bulursak ondan faydalanmanın yollarını aradık. 1980 darbesi bu arayışımızı durdurmak bir yana, daha üst seviyelere çıkarttı, çünkü darbelere karşı direnmenin yolunun da bu olduğunu gördüm. Hem manevi dünyamızı tahkim edecek, hem de teknik kapasitemizi artıracak çalışmalara ağırlık verdik. 1991 seçimlerinden itibaren işaretleri görülmeye başlanan, 1995 seçimlerinde adeta patlama yapan başarılarımızın gerisinde işte böyle bir emek, böyle bir vizyon vardır.”

Abdullah Gül ve diğer arkadaşlarıyla omuz omuza yürüttükleri mücadelenin, 2001 yılında yeni bir partiyle, 2002 yılında tek başına iktidarla neticelendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu 14 yıl hamdolsun Türkiye’nin tarihinin en büyük değişimlerini, dönüşümlerini, gelişmelerini yaşadığı bir dönem oldu. Bugün 2023 hedeflerine sahipsek, hedeflerimize ulaşmak için ümit varsa, bu geçtiğimiz 14 yıldaki başarılarımız sayesindedir. Artık bu dönemin ilk Başbakanı, sonra Dışişleri Bakanı, son olarak da Cumhurbaşkanı olarak tüm başarıların altında imzası olan kardeşlerimizden bir tanesidir Abdullah Bey. Kendisine, ülkemize ve milletimize yaptığı hizmetler için şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesinin hayırlı olması temennisinde bulunarak ve eserin yapımında emeği bulunanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzenin açılışının ardından Kayseri Valiliği’ni ziyaret etti.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 04/12/2016

Diğer Resimler

Kayseri’de Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin Açılışı Gerçekleştirildi
Kayseri’de Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin Açılışı Gerçekleştirildi
Kayseri’de Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin Açılışı Gerçekleştirildi